Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrtnost je prednost

Čovjekova besmrtnost bila bi katastrofa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt možda nije nešto ćemo se ljudski rod raduje, kao niti starenje (barem ne nakon određene dobi), ali znanstvenici poručuju - besmrtnost bi za ljudski rod značila sigurnu smrt.

Koristeći računalne simulacije dvije 'natjecateljske' populacije, evolucijski biolog Andre Martins s brazilskog Sveučilišta Sao Paolo, 'dokazao' je da je pod određenim uvjetima, naša smrtnost zapravo prednost. Naravno, njegovo testiranje se ne odnosi na pojedince, već cjelokupnu ljudsku rasu.

Pročitajte i ovo Likvidacija Darka Geislera Nedeljkovića Sasuo kišu metaka u njega VIDEO Procurila uznemirujuća snimka: Pred ženom i djetetom brutalno likvidirali pripadnika škaljarskog klana Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija

Ono što je Martinsovo istraživanje pokazalo, jest da je proces starenja kod smrtne rase prednost nad besmrtnom rasom. 'Kad god se dogodi promjena i mutacija, svaka nova generacija se malo bolje prilagođava novim uvjetima', tvrdi Martins. To ne bi bio slučaj kod besmrtne rase.

Kad bi čovjek zapravo bio besmrtan, kao rasu bi nas u budućnosti mogle istrijebiti druge vrste, koje imaju prednost starenja i umiranja. Inicijalni rezultati Martinsovih testova davali su prednost besmrtnoj rasi, no samo pod uvjetom da besmrtna rasa umire na način da biva ubijena, ili u fatalnim nesrećama.

Dodavanjem novih varijabli, poput mutacija i evolucije kroz reprodukcijski ciklus, smrtna rasa prelazi u prednost. 'Jasno je vidljivo da vrsta koja stari ima veću sposobnost prilagodbe, što je svojevrsna kompenzacija determinističkom efektu smrti', ističe Martins. Ipak, njegov model nije idealan, niti kompleksan poput stvarnog svijeta, jer promjene u računalnoj simulaciji su znatno brže od onih u stvarnom svijetu.

'U svijetu kojim vlada faktor slučajnosti i sreće, vrsta koja stari može imati prednost kojom kompenzira smrt od starenja, a dugoročno gledano, istrijebili bi vrste koje ne stare', zaključio je Martins.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene