Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pametna nastamba

VIDEO: Zavirite u kuću koja uči vaše navike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sa Sveučilištu Hertfordshire osmislili su pametnu kuću koja će se potpuno prilagoditi navikama svojih stanovnika, a čak će im i javiti sms-om jesu li zaključali kuću ili ih netko pljačka.

Predstavljena je prva kuća u Velikoj Britaniji koja može od osoba koje žive u njoj učiti i donositi odluke te im poslati poruku, ako se u nju provaljuje. Svoje će  stanovnike obavijetiti i ako su ostavili otključana vrata na izlasku. InterHome, model kuće koju su osmislili znanstvenici na Sveučilištu Hertfordshire, izgleda poput obične kuće, ali je puna sustava koji su prilagođeni učenju i prilagođavanju navikama svojih stanovnika, piše hiddenwires.co.uk.

Pročitajte i ovo Građani očajni zbog spore obnove Banovine - 3 Tuga Banovina tri mjeseca nakon potresa ne vidi napredak, stanovnici u suzama: "Na što liči naš grad... i nitko se ne bori za njega" Stjepan Ivoš i Domagoj Mikić u polju s pukotinama u zemlji POLJOPRIVREDNICI U STRAHU Nevjerojatna snimka: Tlo nakon potresa potonulo za pola metra, a to nije i najveći problem stanovnika općine Martinska Ves

Brzo uči

Prototip kuće razvijen je na modelu kuće za lutke, a u njoj su naprave koje omogućuju vlasnicima da se osjećaju sigurno, ali i da uštede energiju i do 300 funti godišnje. Ima touch screen korisničko sučelje koje omogućuje da se prate zbivanja u kući. 'InterHome je poboljšan u odnosu na svoju konkurenciju na način da je prilagodljiv i može naučiti naše rutine', rekao je Johann Siau, predavač na Sveučilštu. 'Tehnologija omogućuje sustavu da brzo uči, na primjer kada trebamo svjetlo, ili jesmo li kod kuće, ili na poslu te kakva kuća treba biti u određenim dijelovima dana. Ako zaboravimo zaključati ulazna vrata ili ugasiti žarulju, ona će nam poslati poruku, a na temelju našeg odgovora kuća će reagirati', dodao je Siau. Pametnu kuću možete pogledati u priloženom videu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene