Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Geekovi dolaze!

Dosta vam je Facebooka? Stiže Diaspora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljstvo urušavanjem osobne privatnosti na Facebooku ubrzalo je rad četvorice studenata iz New Yorka na novoj društvenoj mreži, kojoj bi upravo pitanje zaštite privatnosti trebalo osigurati veliku popularnost.

Četvorica studenata iz New Yorka žele stvoriti alternativu vodećim društvenim mrežama, koja bi korisnicima trebala omogućiti veću kontrolu nad privatnošću. Svoj su projekt od samog početka odlučili financirati iz donacija zainteresiranih 'ulagača', a reakcija 'tržišta' je vjerojatno iznenadila i njih same jer su od 24. travnja do 1. lipnja planirali skupiti 10.000 dolara, a u trenutku pisanja ovog teksta su skupili već 82.800 dolara, dok je do zatvaranja 'ponuda' je ostalo još 19 dana.

'Vjerujemo da možemo promijeniti način na koji ljudi komuniciraju i pojedincima dati stalnu kontrolu nad svojim online identitetima', tvrde tvorci Diaspore Diaspora bi trebala biti osobni web server na kojem će biti pohranjene informacije koje bi se među 'prijateljima' trebale razmjenjivati sigurnije nego što je trenutno slučaj. Umjesto centraliziranog društvenog medija, kakav je Facebook, Diaspora bi trebala biti sigurnija i decentraliziranija mreža. Neki korisnici Facebooka nisu zadovoljni ukidanjem dijela restrikcija koje se odnose na privatnost, gdje se prije svega kritizira odluka da su javni korisnički podaci kao što su mjesto rođenja, prijatelji, mjesto stanovanja i druge slične informacije.

'Vjerujemo da se privatnost i 'povezljivost' ne bi trebale međusobno isključivati', navodi se na internetskoj stranici Kickstarter, koja nudi mogućnost vanjskog financiranja projekta. 'S Diasporom korisnici postaju pravi vlasnici svojih podataka, osiguravaju svoje društvene veze i razmjenjuju podatke pod vlastiti uvjetima', obećavaju tvorci Diaspore.

Prema internetskoj stranici projekta, temeljni prototip Diaspore je već razvijen, a četvorica studenata Instituta za matematičke znanosti Sveučilišta Courant u New Yorku se nadaju da će projekt biti dostupan javnosti do rujna 2010. Do sada je projekt poduprlo gotovo 2000 većih ili manjih investitora (dobrovoljni prilozi se kreću u iznosu od jednog do 2000 dolara) pa su studenti skupili kudikamo više kapitala od zamišljenih 10.000 dolara. Tim se odlučio na takvu vrstu financiranja jer žele dovršiti projekt, a novac bi inače morali zaraditi na praksama preko ljeta.

'Jednom kada dođemo do stabilne verzije, objavit ćemo naš kod kao besplatni softver tako da svatko tko želi može poboljšati Diasporu. 10.000 dolara zauvijek plaća softver za svakog tko ga želi koristiti', navode poduzetni studenti na svojoj stranici.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene