Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korejci otkrili

'Uštekajmo' se: 10 Mbit/s kroz ljudsku kožu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudska koža, prema eksperimentu južnokorejskih znanstvenika, odličan je vodič za prijenos računalnih podataka.

U pokusu, koji neodoljivo podsjeća na sci-fi filmove i serije, južnokorejski istraživači sa sveučilišta Korea u Seulu, uspjeli su putem ljudske kože prenositi podatke brzinom od 10 megabita po sekundi! Za eksperiment su bile potrebne samo dvije vrlo fleksibilne elektrode, piše New Scientist.

Pročitajte i ovo Festival suspenzije tijela - 1 nije za svakoga VIDEO/FOTO Šokantni prizori s festivala u Puli: Buše kožu i vise na kukama iznad mora Spašavanje u Španjolskoj južna Španjolska Pomahnitala koza napala planinarke: Žena pala 20 metara u provaliju, druga se onesvijestila

Ovo dosta zapanjujuće otkriće, moglo bi dovesti do proizvodnje sasvim nove generacije medicinskih uređaja za praćenje šećera u krvi ili rada srca. Njihova prednost bila bi golema ušteda na potrošnji energije, koja se procjenjuje na čak i do 90 posto, ako ih usporedimo s bežičnim aparatima, koje napajaju baterije.

Ljudski mozak zasad siguran

Vratimo se na eksperiment. Dakle, južnokorejski znanstvenici 'prikopčali' su dvije spomenute elektrode na ruku žive osobe i postavili ih na udaljenost od 30 centimetara. Otkrili su kako niskofrekventni elektromagnetski valovi putuju s lakoćom kroz ljudksu kožu, bez vanjskih utjecaja na prijenos energije, odnosno podataka. Njihove elektrode su zapravo iznimno tanke i debljine su otprilike tri ljudske vlasi kose, a mogu se saviti i do 700 tisuća puta, bez izazivanja oštećenja, a prekrivene su silikonom bogatim polimerom.

Ipak, ljudski mozak je zasad siguran, jer mogućnost direktnog komuniciranja s računalima, koliko god zvučala fantastično, ili zastrašujuće, još uvijek nije ostvarena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene