Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici potvrdili

U središtu naše galaksije je golema crna rupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Golema crna rupa mase 4 milijuna puta mase našeg Sunca, nalazi se u samom središtu naše galaksije Mliječnog puta, stoji u najnovijem istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Astrophysical Journal.

Na temelju te informacije znanstvenici smatraju da je potvrđeno ono što su dulje vrijeme pretpostavljali, a to je da se u središtu svake galaksije nalazi crna rupa, oko koje se formira galaksija.

Pročitajte i ovo Rupa na cesti duboka 10 metara VIDEO Otvorila se golema rupa na ulici, progutala je dva automobila Automobil je propao kroz rupu na cesti Izašli kroz prtljažnik Automobil usred raskrižja propao kroz cestu, par se jedva izvukao: "Gledali smo kako ga voda guta"

'Iako smo crne rupe uvijek doživljavali kao svojevrsnu prijetnju, budući da bi se u njezinoj blizini stvarno našli u nezavidnoj situaciji, čini se da su one izuzetno važne za formiranje galaksije, i to ne samo naše, nego galaksija uopće', rekao je dr. Robert Massey iz britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

Ono do čega su znanstvenici zapravo došli tijekom 16-godišnjeg istraživanja, kao do najspektakularnijeg rezultata, je najbolji do sada empirijski dokaz da supermasivne crne rupe doista postoje.

'Njihova je uloga u tome da omogućavaju okupljanje i zgušnjavanje materije. Ako se materijala (prašine, plinova i sl.) nakupi dovoljno na jednom prostoru, dolazi do uvjeta u kojima nastaju zvijezde', objašnjava dalje.

Crna rupa u našoj galaksiji nalazi se solidno dalekih 27 tisuća svjetlosnih godina od nas.

Crne rupe su misteriozni svemirski objekti, zvijezde koje su se pod svojom golemom masom i gravitacijom 'urušile' u sebe pri čemu je privlačna sila njihove gravitacije sada toliko jaka da im ne može pobjeći ništa, pa čak ni svjetlost te sve što se nađe u njezinoj blizini bude 'usisano' u nju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene