Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ESA nudi karte za 'raj'

Traže se dobrovoljci za misiju na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počet će iduće godine, kad će šesteročlana posada krenuti na epsko putovanje na Mars, uključujući i 30-dnevni boravak na površini Crvenog planeta. U stvarnosti, šestorka će sve to 'proživjeti' radeći unutar zatvorenog simulatora u Moskvi.

U čemu je štos, pitate se? Odgovor je jednostavan, jer Europska svemirska agencija (ESA) traži dobrovoljce za tu 'misiju', kojoj je cilj istraživanje psiholoških i medicinskih posljedica jednog toliko dugog putovanja svemirom, a prijaviti se može gotovo svatko. Spomenuta 'misija', dio je programa Mars500 i provest će se na ruskom Institutu za biomedicinske probleme (IMBP).

Pročitajte i ovo Vraćen iz misije na Kosovu - 3 Bio dio obavještajnog tima Hrvatski vojnik ekspresno vraćen iz NATO misije na Kosovu, čeka ga stegovni sud i kazna: Dnevnik Nove TV doznaje što se dogodilo Problemi s vojnim helikopterima - 4 Potvrđeno Dnevniku Nove TV Opet problemi s vojnim helikopterima: Na obje letjelice u NATO misiji na Kosovu utvrđena neispravnost

>> Šestorica uspješno 'doputovala' na Mars

520 dana u izolaciji

Sve je to i dio programa ESA-ovog europskog programa nazvanog ELIPS, kojem je cilj pripremiti znanstvenike i buduće astronaute za misije na Mjesec i Mars, piše Science Daily. Marsu500, prethodila je uspješna Mars105 misija, koja je završena u srpnju ove godine. ESA trenutno traži dva kandidata i dvije pomoćne zamjene za istraživanje, koje bi trebalo potrajati punih 520 dana u izolaciji, koja bi trebala simulirati put na Mars te hodanje po njegovoj površini. Počet će prije isteka prve polovice iduće godine, a prethodit će jojo četiri mjeseca intenzivnog treninga kandidata.

Buduća 'posada', pripremat će se za program dizajniran da simulira 250 dana putovanja na Mars, 30 dana istraživanja površine te 240 dana povratka na Zemlju. Za 'istraživanje' površine Crvenog planeta, napravljen je i poseban simulator, kojeg će koristiti polovica posade i koji će biti odvojen od ostatka simulatora.

Uvjeti? Sitnica...

Sigurno se pitate koji su uvjeti za kandidate, pa pobrojimo ih. Kandidati bi morali biti starosti između 20 i 50 godina, motivirani, dobrog općeg zdravlja i ne viši od 185 centimetara. Sljedeći uvjet jest poznavanje bilo kojeg od dva sljedeća jezika - engleskog ili ruskog. Došli smo i do prvog od najzahtjevnijih uvjeta, a taj je da kandidati moraju imati iskustvo rada u medicini, biologiji, poznavanje aparata za održavanje života, poznavanje računala i rada na istom te poznavanje elektronike ili mehanike.

Drugi uvjet jest taj da se mogu prijaviti samo kandidati iz zemalja koje sudjeluju u ELIPS programu i koje su članice ESA, odnosno, Austrije, Belgije, Švicarske, Češke, Njemačke, Danske, Španjolske, Francuske, Grčke, Italije, Irske, Norveške, Nizozemske, Švedske i Kanade. Dakle, svi vi s dvojnim državljanstvima, navalite.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene