Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OS za tablete i računala

Testna verzija Windows 8 OS-a dostupna za download!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konačna verzija Windowsa 8 očekuje se krajem godine, a do tada možete koristiti danas predstavljenu consumer preview verziju.

Nova verzija Microsoftovog operativnog sustava Windows 8 donosi velike promjene u odnosu na dosadašnje verzije te je u potpunosti prilagođena ekranima osjetljivim na dodir pa će se moći koristiti i na računalima i na tabletima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nezgodni trenutak Direktor Microsofta prezentirao najnoviji tablet kad ono... Slika nije dostupna Isprobajte već danas! Microsoft izdao Release Preview verziju Windows 8 OS-a

Microsoft je danas predstavio testnu verziju Windowsa 8 (consumer preview verzija) koju možete downloadati ovdje i pogledati sve novitete koje ona donosi.

Prva stvar koja je vidljiva prilikom njena pokretanja jest poboljšana sigurnost te dolazi s tri različita načina logiranja na računalo – putem lozinke kao i do sada, korištenjem PIN-a te putem slikovne lozinke, odnosno logirate se tako prstom napravite određene pokrete na ekranu osjetljivom na dodir.

Jednostavna navigacija

Umjesto dosadašnjeg početnog ekrana na kojeg smo godinama navikli, sada se sve vrti oko tzv. pločica, odnosno oko aplikacija koje postavimo na početni ekran poput aplikacija za e-poštu, Internet Explorer, vremensku prognozu, stanja na burzi i slično.

Navigacija je iznimno jednostavna pa se brzim pokretom prsta može prelaziti na nove ekrane na kojima se nalaze ostale aplikacije, a s tzv. 'štipanjem' ekrana (pinch to zoom) moguće je smanjiti sve aplikacije (sve su na jednom mjestu pa je preglednije) te ih jednostavno razmještati, odnosno grupirati (više aplikacija u jednu grupu i slično).

Navigacija ovim operativnim sustavom većinom se oslanja na pokrete prstima po rubovima ekrana, s tim da se pokretima s lijeve i desne strane ekrana aktiviraju opcije vezane uz sam sustav, dok se pokretima s gornjem i donje strane aktiviraju opcije vezane uz aplikacije.

To radi na sljedeći način – pokret prstima s desne strane ekrana otvara tzv. Charms, odnosno ikone za pretraživanje, dijeljenje, postavke te ikonu uređaji i Start, dok se brzim i kratkim pokretom s lijeve strane ekrana pokreću posljednje otvorene aplikacije (dugi pokret prstima s lijeve strane ekrana automatski otvara posljednje korištenu aplikaciju).

Također, s tim kratim potezom s lijeve strane uz donjem lijevom kutu otvara se i Start meni (dakle, on je sada skriven, ali i dalje jednostavno dostupan), a treba napomenuti da se među aplikacijama nalazi i ikona za klasičan prikaz radne površine (kao i na Windows 7 i starijim verzijama) te se i taj prikaz jednostavno aktivira, jednim dodirom.

U aplikacijama koriste se potezi prstima na vrhu i dnu ekrana pa tako npr. ako u Internet Exploreru prijeđemo prstima s gornje strane ekrana pojavit će se tabovi, dok prelazak prstima s donje strane ekrana aktivira adresnu traku (da, adrese internetskih stranica pišemo s donje strane).

I dodirom i mišem!

Mnogi su se pitali kako će Microsoft povezati sučelje prilagođeno ekranima osjetljivim na dodir i mogućnost upravljanja mišem i tipkovnicom te su reakcije na takav način upravljanja (neki od novinara ranije su isprobali ovu verziju) većinom pozitivne, iako takav način korištenja zahtijeva određeno vrijeme prilagodbe.

Ono što je bitno jest da sve što se može napraviti pokretima prstima po ekranu, moguće je i s mišem, iako je način malo drugačiji. Tako za aktiviranje Charmsa, odnosno ikona s desne strane, umjesto pokreta prstima s desne strane ekrana, potrebno je strelicu miša dovesti do gornjeg desnog ruba i, kada se pojave ikone, strelicu spustiti dole i tako aktivirati željenu ikonu.

Ista je stvar i s lijeve strane, strelicu miša je potrebno dovesti do donjeg lijevog ruba gdje se može aktivirati Start ekran, odnosno njenim povlačenjem prema gore mogu se aktivirati nedavno korištene aplikacije.

Konačna verzija stiže krajem godine

Osim ovakvog načina prikazivanja aplikacija i drugačije navigacije, Windows 8 donosi i brojne druge novosti pa je tako tu trgovina aplikacijama s koje će se moći kupovati aplikacije i igre, zatim je moguće napraviti svoj Microsoft račun s kojim se možete logirati na više računala, tu je i bolja integracija SkyDrivea, osobnog oblaka za pohranu podataka kojeg možete koristiti na različitim računalima, a putem njega možete slati i velike privitke koje bi inače slali putem maila.

Također, treba spomenuti i odlične performanse Internet Explorera 10 pa je jedan novinar rekao da prema ovom browseru njegov Safari na iPadu izgleda 'primitivno', a zanimljiva je i aplikacija za kontakte koja je integrirana s Facebookom i Twitterom pa unutar nje možete pratiti sve objave vaših prijatelja.

Prilikom predstavljanja novih Windowsa, Steven Sinofsky, predsjednik Windows divizije rekao je i da su puno računa vodili o upravljanju pozadinskim procesima koji 'neće utjecati na korisničko iskustvo', a napomenuo je da aplikacije uopće nije niti potrebno gasiti jer one ne troše resurse računala.

Nakon ove verzije Microsoft će u budućnosti predstaviti release candidate pa release to manufacturing verzije, a nakon toga i konačnu verziju, no točan datum njena izlaska još nije poznat – glasine govore da će to biti tijekom listopada ove godine.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene