Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aminokiselina glicin

Život je ipak vanzemaljskog podrijetla?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aminokiselina glicin, temeljna sastavna jedinica proteina, prvi je puta u povijesti pronađena na jednom kometu, poduprijevši teoriju da je život na Zemlju stigao iz dalekog svemira, objavili su znanstvenici u utorak.

NASA-in svemirski brod Stardust otkrio je u siječnju 2004. mikroskopske tragove glicina u uzorcima kometa Wild2 duboko u Sunčevu sustavu, oko 390 milijuna kilometara od Zemlje. Uzorci plina i prašine dopremljeni su na Zemlju dvije godine poslije u spremniku koji se odvojio od broda i padobranom spustio u američkoj saveznoj državi Utah. Otkriće glicina, najčešće od 20 aminokiselina u zemaljskim proteinima, objavljeno je prošle godine, ali je znanstvenicima trebalo još neko vrijeme za potvrdu da je pronađena tvar izvanzemaljskog podrijetla.

Pročitajte i ovo Asteroid u obliku lubanje dobio je nadimak Halloween asteroid (Foto: NAIC-Arecibo/NSF) Halloween asteroid Vraća nam se asteroid u obliku lubanje: U studenom 2018. ponovno će plašiti Zemljane Slika nije dostupna Za sada isključeni teroristički motivi Užas u Marseilleu: Američke turistice napadnute kiselinom

U prilog teoriji da je život došao iz svemira

'Nismo bili sigurni je li aminokiselina umjetno proizvedena ili potječe sa svemirskog broda', rekla je astrobiologinja Jamie Elsila iz NASA-inog centra u Greenbeltu u Marylandu. 'Poznate su nam aminokiseline u meteorima, ali ovo je prvi put da je pronađena u kometu', dodala je. Otkriće američkih znanstvenika podupire teoriju da su izvanzemaljski objekti, poput meteora i kometa, na Zemlju dopremili elemente života koji su nastali na drugim mjestima u svemiru. (Hina)

Vjerujete li da su preduvjeti za život stigli iz svemira?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene