Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže Galaxy Skin?

Samsung za sljedeću godinu najavio mobitele sa savitljivim ekranima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samsung će prvo predstaviti pametne telefone, a nakon toga i tablete sa savitljivim ekranom

Tržištem mobilnih telefona posljednjih nekoliko godina dominiraju smartphone uređaji koji rade na nekom operativnom sustavu (iOS, Android, Symbian, Windows Phone 7, BlackBerry OS) te pretežno imaju velike ekrane osjetljive na dodir.

Iako se trenutno mogu kupiti uređaji s ekranima različite dijagonale – od onih manjih od tri inča pa do Samsungova Galaxy Notea koji ima ekran dijagonale čak 5,3 inča i koji će se uskoro pojaviti na europskom tržištu, većina telefona – barem što se dizajna tiče, jako je slična.

Neki imaju tipkovnice ispod ekrana, neki klizne tipkovnice, a npr. Sony Ericsson Xperia Play umjesto tipkovnice na kliznom dijelu ima tipke za upravljanje igrama, ali neke velike revolucije u izgledu samih telefona ipak nema.

No, situaciju bi uskoro mogli promijeniti Nokia i Samsung koji trenutno eksperimentiraju sa savitljivim ekranima. Nokijin prototip uređaja koji će imati ovakav savitljiv ekran već smo spomenuli, no u toj kompaniji još ne znaju kada bi mogli predstaviti prvi telefon koji će imati ovakav ekran te kada bi se on mogao pojaviti u prodaji.

Čini se da su u Samsungu ipak korak ispred finske kompanije jer su krajem prošlog tjedna najavili da ćemo njihove telefone sa savitljivim ekranima moći kupiti već tijekom sljedeće godine.

U ovoj kompaniji ne rade samo na pametnim telefonima koji će imati savitljive ekrane, već ih misle ugrađivati i u druge uređaje tako da u nekoj budućnosti možemo očekivati i tablete s ovakvim ekranima.

No, osim podatka da bi trebali koristiti OLED (organic light emitting diode) ekrane, Samsung nije podijelio više informacija o tome kako će izgledati ovakvi telefoni te nisu otkrili neke nove načine na koje bi ih mogli koristiti.

Nokia je na svom prototipu pokazala kako bi ih mogli koristiti pa bi tako savijanjem ekrana u jednu stranu mogli automatski mijenjati pjesme dok slušamo glazbu na mobitelu (za tako nešto ne bi bilo potrebno vaditi telefon iz džepa, već samo saviti ekran u jednom smjeru dok se uređaj nalazi u džepu), mogli bi skrolati galerijama fotografija i slično.

Ako će telefoni biti bazirani na ekranima čiji su prototip predstavili početkom godine na CES sajmu, Samsungovi mobiteli mogli bi imati u potpunosti savitljive ekrane koji bi nam mogli omogućiti brojne različite načine njihova iskorištavanja.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i druge kompanije početi koristiti ovakve ekrane te hoćemo li u budućnosti vidjeti telefone poput Galaxy Skina – uređaja kojeg navodno priprema Samsung i čiji se ekran može rolati i savijati i koji, barem prema neslužbenim slikama koje su se pojavile na internetu, predstavlja pravu revoluciju u dizajnu mobilnih uređaja.

  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene