Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ruski stručnjaci predviđaju globalno zahlađenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski stručnjak Kabibulo Abdusamatov u četvrtak je najavio da će za nekoliko godina početi lagani pad temperature koji će trajati 50 godina te da će nakon toga uslijediti još 60 "ledenih" godina.

Abdusamatov, voditelj sektora svemirskih istraživanja astronomskog opservatorija Pulkovo u okviru akademije znanosti u Sankt Petersburgu, svoje je predviđanje protivno najavama velike većine klimatologa koji predviđaju porast temperature zbog stakleničkih plinova, iznio u razgovoru za rusku agenciju Interfax.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrda znanstvenika Zime su sve oštrije zbog globalnog zatopljenja Slika nije dostupna Što stručnjaci kažu 'Ledeno doba dolazi, to je zdrava, seljačka logika!'

"Došli smo do tog zaključka na temelju naših istraživanja solarnih promjena. Uvjereni smo da klimatske promjene ovise samo od sunčeve aktivnosti i da ljudske aktivnosti na njih ne utječu. Predviđamo početak polaganog pada temperatura između 2012. i 2015. koje će vrhunac dostići negdje 2055. do 2060. godine. Potom će početi jedno ledeno doba koje će trajati šezdesetak godina", rekao je Abdusamatov.

Abdusamatov je, među ostalim, najavio da će 2007. biti dovršene posebne naprave za promatranje klimatskih promjena na Zemlji iz svemira a koje će 2008. godine biti postavljene na Međunarodnu svemirsku postaju i aktivirane 2009. godine. 

To je projekt u koji je ruska svemirska agencija već uložila 20 milijuna rubalja, polovicu iznosa potrebnih za realizaciju. Drugu polovicu iznosa, nadaju se, osigurat će sponzori.

S Abdusamatovljevim klimatskim predviđanjima velikim dijelom se slažu dvoje ruskih istraživača iz Irkutska, Vladimir Baškircev i Galina Masnik. Njih dvoje su se, kaže se na internet stranici Newru.com, već kladili u 10.000 dolara s britanskim stručnjakom koji radi u Japanu, Jamesom Annanom a koji je uvjeren u suprotno.

Kriteriji oklade već su utvrđeni; usporedit će se prosječne
temperature površine zemlje iz razdoblja od 1998. do 2003. s onima koje će se zabilježiti od 2011. do 2017.

"Klimatolozi ne zarađuju mnogo a tih 10.000 dolara bit će lijep
dodatak mojoj mirovini", prokomentirao je Annan uvjeren u pobjedu. Za vidjeti tko je u pravu dovoljno je samo počekati koju godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene