Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrda znanstvenika

Zime su sve oštrije zbog globalnog zatopljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Može se činiti čudnim, no ipak, tvrde znanstvenici, oštre zime koje su se zaredale u Europi unatrag deset godina većim su dijelom povezane s globalnim zagrijavanjem.

Na prvi pogled polarne hladnoće koje pogađaju Europu nisu u skladu s povećanjem prosječnih temperatura koje se očekuju do kraja stoljeća i koje bi mogle biti više za pet do šest stupnjeva Celzija. Neki znanstvenici smatraju da valovi polarne hladnoće predstavljaju privremeno hlađenje usred procesa globalnog zatopljenja.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Mala škola prognoze Jeste li znali pod čijim su učinkom ključne prijelomne točke klimatskih promjena? Ilustracija vremenska prognoza Temperatura se znatno penje, meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Nova istraživanja idu i dalje i pokazuju da je porast temperature u termometrima uzrok iznimno hladnih i snježnih zima. Krivca bi se moglo potražiti u topljenju ledene arktičke kape.

Zbog zatopljenja se ledena kapa na Arktiku posljednjih godina smanjila za 20 do 30 posto, a mogla bi u ljetnim mjesecima do kraja stoljeća i potpuno nestati. Sunčeve zrake, koje se više ne odbijaju od snijega i leda, još više zatopljuju površinu zemlje na tom mjestu i više nema ledenog mora.

>> Slijedi još veća južina, temperature i do 15!

>> Arktik se i dalje zagrijava nevjerojatnom brzinom

>> 'Globalno se zagrijavanje nastavlja, ali sporije nego do sada'

U Europi i Aziji ekstremno hladne zime

'Pretpostavimo da je temperatura oceana nula stupnjeva. To je puno toplije od zraka zimi u tim polarnim krajevima. Imate stoga znakovit dotok topline koja se penje u atmosferu, a koju nemate kada je sve prekriveno ledom. To je golema promjena', objasnio je Stefan Rahmstorf, stručnjak za klimatske promjene u Institutu Potsdam.

Rezultat, stoji u studiji objavljenoj u časopisu za geofizička istraživanja, je sustav visokog tlaka koji polarni zrak tjera u obrnutom smjeru od kazaljke na satu, tj. prema Europi. Zbog te anomalije tri puta je veća vjerojatnost da ćemo u Europi i sjevernoj Aziji imati ekstremno hladne zime, objasnio je fizičar Vladimir Petuhov. Netipičnim zimama, dodao je, pridonose i promjene u Golfskoj struji. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene