Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješen misterij?

Komet ostao bez leda pa opustošio Sibir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Događaj poznat kao Tunguski misterij koji se dogodio 1908. godine u Sibiru i koji je uništio oko 80 milijuna stabala, uistinu je uzrokavao komet, pokazuje studija Cornell University te time potvrđuje mišljenje brojnih znanstvenika koji su se bavili tim fenomenom.

'To je bilo kao razotkrivanje 100 godina starog ubojstva. Dokazi prilično sigurno pokazuju da je Zemlju 1908. godine udario komet', rekao je Michael Kelley, voditelj projekta. Istraživanje je pokazalo kako su oblaci stvoreni od vode i leda odgovorni za nastajanje ledenog kometa koji je udario u zemlju, piše Chattachbox.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja: Suze svetog Lovre - 5 suze svetog lovre Kiša meteora stiže ranije nego inače: Brzoja objasnio zašto je tome tako i kada ćete ih moći najbolje vidjeti Nepoznati počinitelj razbio vrata na klinici Nikole Gabrića oko 2 sata ujutro POGLEDAJTE SNIMKU Željeznom šipkom razbijao vrata i prozore na klinici Nikice Gabrića

>> 'NLO se sudario s meteorom nad Sibirom'

Znanstvenici također vjeruju da je komet pri padu zračio svjetlošću koja se mogla vidjeti čak i u tisuću kilometara udaljenom Londonu. To znači da je komet prije nego što je udario u Sibiru putovao oko 4 828 000 kilometara. Upravo je to dosad zbunjivalo znanstvenike, nisu mogli dokučiti kako je vodena para putovala tako velikom brzinom.

Fenomen dvodimenzionalnog širenja

Tim Michaela Kelleya pojasnio je kako je došlo do fenomena dvodimenzionalne turbulencije.To je pojava koja se događa kada neka sila, kao što je magnetsko polje, tekućinama omogućuje trodimenzionalno širenje. Na taj se način ona mnogo brže širi u dvije dimenzije u kojima im kretanje nije ograničeno. 'To je totalno nova i neočekivana pojava', rekao je Kelley.

Na temelju novih dokaza Kelleyev tim pretpostavlja da je vanjski ledeni omotač kometa ispario tijekom prolaska kroz atmosferu. U tim trenucima vodena je para stvorila oblake u visokim dijelovima atmosfere koji su obasjani Sunčevom svjetlošću svijetlili dugo nakon njegova zalaska.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene