Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuli 'otkucaje srca'

Pronađena najmanja crna rupa u svemiru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici vjeruju kako su pronašli dosad najmanju crnu rupu u poznatom svemiru, slušajući njezine 'otkucaje srca'.

Iako navedenu crnu rupu ne mogu izravno promatrati, uspjeli su izmjeriti oscilacije u zračenju x-zraka koje dolazi iz binarnog zvjezdanog sustava u našoj galaksiji, prenosi NASA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova studija ZNANSTVENICI SVE BLIŽE PRAVOM ODGOVORU Kako nastaju crne rupe? Slika nije dostupna 'Najsjajniji' trenutak LJUDI, BEZ PANIKE Crna rupa 'ispljunula' crvenu svjetlost jednaku jačini 1000 Sunca

Dosad su znanstvenici uspjeli uhvatiti ritam x-zraka sličan otkucajima srca na elektrokardiogramu, samo kod još jedne crne rupe.

Najmanja crna rupa nalazi se u sistemu koji je službeno nazvan IGR J17091-3624 i u kojem se nalaze normalna zvijezda i crna rupa pored nje. Sistem se nalazi u sazviježđu škorpiona na udaljenosti između 16.000 i 65.000 svjetlosnih godina.

'Smatramo da većina tih otkucaja predstavlja cikluse prikupljanja i izbacivanja mase iz vrlo nestabilnog diska, a kod IGR J17091-3624 smo zabilježili sedam takvih otkucaja', rekao je Tomaso Belloni iz opservatorija Brera u Italiji.

Slične su signale znanstvenici već zabilježili u sistemu RS 1915+105, gdje je pronađena isto tako crna rupa. Za razliku od nje, novootkrivena mala crna rupa šalje signale 20 puta slabije, ali u ponavljanjima koja su osam puta brža, odnosno u razmacima od samo 5 sekundi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene