Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fenomen u svemiru

Kad crna rupa 'podivlja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po prvi put NASA je prodrla u unutrašnjost crne rupe i otkrila da je situacija mnogo dinamičnija nego što se prije mislilo.

Unutar crne rupe eksplozije ogromne jačine događaju se u periodima kraćim od 11 sekundi. Takva dinamika unutar crne rupa je iznenađujuća jer su crne rupe skup materija koja guta svjetlost. No detektirani mlazovi su produkt plinova i prašine zvijezde koju je crna rupa konzumirala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opet ništa... NASA objavila lošu vijest za sve one koji traže izvanzemaljce Slika nije dostupna Točka bez povratka PROŽDRLJIVA POPUT ZVIJERI Konačno zabilježeno kako crna rupa 'guta' zvijezdu

Materija zvijezde prema crnoj rupi se kreće u krugovima i oblikuje se gigantski disk, a čestice se ubrzavaju i počinju otpuštati energiju. No, znanstvenici su u samom početku shvaćanja cijelog procesa...

Crnu rupu je uočila NASA-ina letjelica WISE. Crna rupa se nalazi 20 tisuća svjetlosnih godina, u blizini središta galaksije. Procjenjuje se da joj je masa šest puta veća od mase Sunca, a magnetsko polje 30 tisuća puta jače od Zemljinog i znanstvenici vjeruju kako je upravo ono odgovorno za pojačanu aktivnost crne rupe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene