Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprestani udari meteorita

Prijete li Marsu bakterije sa Zemlje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni sporazum o ponašanju izvan Zemlje iz 1967. godine određuje legalni okvir aktivnosti u svemiru. Najpoznatiji je po tome što je vladama zabranio odlaganje nuklearnog oružja u orbitu, organizacija također od zemalja koje putuju u svemir traži da izbjegavaju 'štetnu kontaminaciju' drugih svjetova dok istražuju solarni sustav.

Budući da ljudi tek trebaju doći na druge planete, rizik danas dolazi od bakterija koje se mogu 'prošvercati' na svemirskoj letjelici poput NASA-inog Phoenix Landera, koji je na površinu Marsa stigao prošlog svibnja. Iako je Phoenix prošao 'čišćenje' kako bi se minimalizirala kontaminacija bakterijama, a njegova ruka koja ima direktan kontakt s ledom na Marsu, sterilizirana je prije lansiranja, ipak je moguće da su se na letjelici 'prošvercali' deseci ili više vrsta mikroba, piše Time.

Pročitajte i ovo Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV MALA ŠKOLA PROGNOZE Ovo je jedna od najveće globalne prijetnje: "Povećavaju stopu rasta bakterija i brzinu razvoja gena otpornih na antibiotike" Puno toga liječimo antibioticima, a ne bismo trebali - 5 ZANIMLJIVI PODACI Gutamo ih kao ludi, plaćamo ih sve skuplje, a najčešće uzalud: Hrvati ne znaju s antibioticima

Kada dođu na Mars, moguće je da bakteriju zaštiti struktura letjelice od UV radijacije te može ostati na životu stotine tisuća godina. Na Marsu žive i tamošnje bakterije, pa postoji rizik da bi strane bakerije mogle kontaminirati ili nekako promijeniti razvoj onih s Marsa. Potreba za konkretnijim pravilima kako se ponašati na drugim planetima bit će potrebna, naročito ako se otkrije da se na Marsu razvija život neovisno o životu na Zemlji.

>> Led visoke čistoće ispod Sjevernog pola na Marsu

>> Metan na Marsu proizvode mikroorganizmi?

>> Druga letjelica na Mjesec će do 2012.

Marsu osim bakterija sa Zemlje, prijete i stotine meteorita, mala nebeska tijela, čestice prašine, leda, kamenja i željeza koje se nalaze u međuplanetarnom prostoru. Mars je znatno izloženiji takvim napadima od Zemlje zbog iznimno tanke atmosfere. NASA je objavila fotografija novonastalih kratera, snimljene prije i poslije udara, odnosno između 2003. i 2007. godine. Znanstvenici su pomoću fotografija rekonstruirali događaj, a novoformirani krateri zanimljiva su područja za traženje života na Marsu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene