Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Indijska istraživanja svemira

Druga letjelica na Mjesec će do 2012.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Organizacije za indijska svemirska istraživanja Madavan Nadir u četvrtak navečer je izvijestio kako do 2012. na Mjesec Indija namjerava lansirati novu svemirsku raketu bez posade, u trenutku dok se u sklopu prve indijske misije ove vrste, pod nazivom Chandrayaan-1., očekuje u petak slijetanje na Mjesec prvog satelita koji će ondje ostaviti sondu u bojama indijske zastave.

Iz ISRO-a su izvijestili kako će cilj Cahndrayaana-2 biti polaganje istraživačke sonde na Mjesecu. 'Satelit će na površini Mjeseca ostaviti robota koji će prikupljati uzorke, analizirati ih i slati nam rezultate', rekao je Nadir. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije uspjela pristati Ruska letjelica proletjela pored svemirske stanice Slika nije dostupna Vodi nove članove posade Sojuz poletio prema svemirskoj postaji

>> Asteroid ipak neće udariti u Mars

Prva svemirska letjelica bez posade, Chandrayaan-1, 8. studenoga stigla je u Mjesečevu orbitu te bi u petak navečer trebala ondje položiti sondu u bojama indijske zastave.

Letjelica je lansirana 22. listopada te prenosi jedanaest indijskih, američkih i europskih znanstvenih instrumenata. U razdoblju od dvije godine trebala bi kružiti oko Mjeseca i snimati njegovu površinu, istražiti potencijalno postojanje vode, minerala i kemijskih tvari.

Misija, koja Indiju stoji 80 milijuna dolara, svrstat će tu zemlju među one koje su već obavljale misije u svemiru, a među kojima su Japan i Kina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene