Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živi planet?

Metan na Marsu proizvode mikroorganizmi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su na Marsu pronašli metan u tragovima što ukazuje na organsku aktvnost na tom planetu. Velike količine plina, koje su na Zemlji većinom 'proizvela' živa bića, zabilježena su u atmosferi Marsa pomoću tri velika teleskopa tijekom sedam godina studije.

Razina aktivnosti metana bila je toliko visoka da ukazuje na to da je u neko ranije doba bila izjednačena s količinama tog plina na Zemlji, piše Telegraph. Znanstvenici su 2003. godine otkrili metan u atmosferi Marsa i smatraju kako su porebne nove analize kakob i se otkrilo je li moguće da je plin produkt postojanja mikroorganizama ili je stvoren iz vulkanske aktivnosti. Smatra se kako je metan u ovom slučaju nusprodukt kojeg otpuštaju metanogeni, koji žive u vodi za koju se pretpostavlja da postoji ispod podzemnog leda. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sitni, ali dinamitni Nevjerojatno otkriće - Mikrobi utječu na poremećaj klime na Zemlji! Slika nije dostupna Pomoću bizarnih kratera Napokon riješen misterij Bermudskog trokuta?!

>> Na Marsu je bilo šume? 

>> Otkriveni veliki zatrpani ledenjaci na Marsu

‘Živi sistemi proizvode više od 90 posto zemljinog atmosferskog metana na Zemlji, ostatak je geografskog porijekla. Na Marsu, metan bi mogao biti znak jednog od toga’, priopćila je NASA u izjavi. Europska sonda Mars Express pružila je i dokaz postojanja metana na Marsu 2004.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene