Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri satelita snimila događaj

Pogledajte spektakularan udar kometa u Sunce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlog vikenda komet se zaletio u Sunce, što je istovremeno popraćeno oslobađanjem solarne baklje.

Jesu li dva događaja možda povezana? U NASA-i pretpostavljaju da nisu, s obzirom da se izboj koronalne mase dogodio s druge strane Sunca. Sve je snimio SOHO satelit, koji se nalazi u orbiti oko Sunca, a isti su događaj snimila i dva STEREO satelita, isto tako u orbiti oko Sunca.

Pročitajte i ovo Termometar U Zadru Nema kaznene prijave za turiste koji su djecu ostavili u automobilu na parkingu trgovine, iz policije objasnili i zašto Duga na nebu Vremenska prognoza Znate li da i duga pomaže u vremenskoj prognozi? Nikola Vikić-Topić otkriva kakvo će vrijeme biti za produženi vikend

U proteklih nekoliko godina zabilježeno je na stotine kometa koji 'okrznu' Sunce, no oni se zapravo u tom preletu raspadnu i nestanu, tako da ti događaji nisu rijetkost. Još su manja rijetkost solarne baklje.

Snimka koju možete vidjeti prikazuje osam sati video materijala, naravno ubrzanih kako bi se moglo jasno vidjeti slijed događaja. NASA prenosi kako znanstvenici vjeruju da komet i solarna baklja sa snimke nisu povezani jer je za to potrebna nagla promjena magnetskog polja Sunca, što komet te veličine nije u stanju učiniti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene