Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvena fantastika

Pentagon razvija 'spiderman' napravu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pentagon napokon ima spravicu veličine dlana čovjeka i koja bi američke vojnike jednog dana mogla pretvoriti u prave 'spiderman' vojnike.

Napravu je napravila tvrtka Cornell, a koristi se ljepljivom površinom, za čiju su kreaciju, stručnjaci te tvrtke inspiraciju potražili među kukcima. Ne treba čuditi, s toga, kako Pentagonova agencija Darpa, koja je često inspirirana znanstvenom fantastikom, iza ovog projekta, piše Wired.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci se povukli Pala Avdiivka, Putin svojim vojnicima poslao čestitku: "Izražavam svoju zahvalnost" Ilustracija entuzijazam je izblijedio Razočarenje među ukrajinskim časnicima za regrutaciju: "Jednoga će ih dana njihova djeca pitati što su radili za vrijeme rata"

Sposobnosti Spidermana, samo su jedan od prioriteta, koje Darpa financira već određeni niz godina, uz Supermanove X-zrake. Konačan cilj je sposobnost vojnika da svlada vertikalne prepreke bez uporabe nezgrapnih pomagala, poput ljestvi, ili opreme za penjanje. Cornellova 'igračka' sastoji se od troslojne ploče, koju pogoni baterija od devet volti. Ljepivo sredstvo koje ona koristi, na bazi je vode, a inspiraciju za njegovu kreaciju, razvojni tim Cornella dobio je od jedne floridske bube.

Taj kukac proizvodi ljepljivu tvar, koja je sposobna podnijeti teret i do 100 puta veći od same njezine težine. E sad, baterija u napravi, koju je Cornell proizveo, pumpa vodu, kroz tri spomenuta sloja, tjerajući kapljice kroz sićušne rupice na posljednjem sloju. Jedna kapljica ne stvara bogzna kakvu ljepljivost, no kad se skupi njih tisuće, onda uređaju dobije ljepljivu moć od otprilike gotovo 4.5 kilograma po 2 i pol kvadratna centimetra.

Sve što istraživačkom timu preostaje, jest usavršiti mehanizam pumpanja vode, i napraviti još više rupica, kako bi postigli dovoljnu ljepljivu moć, koja bi od običnog čovjeka, u trenutku stvorila Spidermana, odnosno čovjeka-pauka. Njihov cilj jest pločica površine 7,5x12,5 centimetara, koja bi montirana na obuću mogla bez problema izdržati težinu od 100 kilograma. Na kraju valja još i dodati kako uređaj omogućuje penjanje po drveću, ciglenoj površini, linoleumu, plastici, metalu i drugim površinama te omogućuje trenutno otpuštanje, jednostavnom promjenom električnog naboja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene