Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kepler traži život u svemiru

Otkriveni dosad najmanji egzoplaneti, među njima i novi 'Mars'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi koji prate rad svemirskog teleskopa Kepler otkrili su tri dosad najmanja planeta van Sunčevog sustava, prenosi NASA.

Sva tri planeta okreću se oko zvijezde KOI-961 i manji su od Zemlje. Najveći ima 0,78 radijusa Zemlje, drugi 0,73, a treći i najmanji tek 0,57 (poput Marsa).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jesmo li sami u svemiru? OTKRIĆE ZA POVIJESNE UDŽBENIKE Odgovori na 7 najvažnijih pitanja o Proximi b Slika nije dostupna Najveći pojedinačni nalaz VELIKA STVAR - NASA objavila detalje o novom značajnom otkriću

>> Astronomi u 2012. otkrili već četiri nova egzoplaneta!

>> Otkriven novi egzoplanet nešto veći od Zemlje

za sva tri planeta NASA-ini astronomi vjeruju kako su stjenoviti, poput Zemlje, ali da su njihove orbite ipak preblizu njihovoj zvijezdi. To zapravo znači da se ne nalaze u onoj 'zelenoj zoni' pogodnoj za nastajanje vode, a time i života.

Od preko 700 potvrđenih egzoplaneta koji se okreću oko svojih zvijezda, tek se za nekolicinu pretpostavlja da su stjenoviti. 'Pronaći jedan planet malen poput Marsa je sjajno i sugerira da svugdje oko nas vjerojatno ima puno stjenovitih planeta', istaknuo je Doug Hudgins, astronom koji radi na Kepler projektu.

Pronađeni egzoplaneti nazvani su redom KOI-961.01, KOI-961.02 i KOI-961.03. Kepler nastavlja svoju misiju te promatra čak 150.000 zvijezda i traži tragove koji bi upućivali na postojanje planeta u njihovim orbitama. Da bi se zabilježeni podaci mogli tumačiti kao planet, signal mora zatitrati barem triput, što znači da Kepler mora zabilježiti taj mali titraj koji planet napravi prolazeći ispred zvijezde minimalno triput.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene