Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći pojedinačni nalaz

VELIKA STVAR - NASA objavila detalje o novom značajnom otkriću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teleskop Kepler je otkrio više od 100 planeta veličine Zemlje koji kruže oko nepoznatih zvijezda.

Također je otkriveno i devet malenih planeta u tzv. nastanjivim zonama gdje postoje povoljni uvjeti za tekuću vodu, što potencijalno znači i za život.

Pročitajte i ovo Teleskop Kepler (Foto: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel) Predstavljanje u četvrtak NASA ima novo "veliko otkriće" u lovu na egzoplanete, ovaj put pomogao im i Google Slika nije dostupna Jesmo li sami u svemiru? OTKRIĆE ZA POVIJESNE UDŽBENIKE Odgovori na 7 najvažnijih pitanja o Proximi b

'Ovo nam daje nadu kako tamo negdje vani, oko zvijezda nalik našima, postoji mogućnost da otkrijemo novu Zemlju', rekla je Ellen Stofan, glavna znanstvenica u sjedištu NASA-e u Washingtonu.

Dr. Natalie Batalha, znanstvenica u NASA-i, tvrdi kako izračuni sugeriraju kako bi u Mliječnoj stazi moglo biti više od 10 milijardi potencijalno nastanjivih planeta.

NASA je u Kepler misiji otkrila 1.284 novih planeta. To je najveći pojedinačni nalaz planeta do danas.

Analiza je provedena Keplerovim svemirskim teleskopom u srpnju 2015. godine kad je identificirano 4302 potencijalnih planeta. Za 1284 kandidata vjerojatnost da budu planete bila je veća od 99 posto.

Na kraju je tako i bilo.

Za 1327 kandidata je vrlo vjerojatno da nisu planete no njih će se dodatno istraživati. Preostalih 707 kandidata najvjerojatnije su neka druga astrofizička pojava. Ova analiza je također potvrdila 984 kandidata koji su još ranije potvrđeni drugim tehnikama.

'Prije nego je Keplerov svemirski teleskop lansiran nismo znali jesu li egzoplanete bile rijetke ili česte u galaksiji. Zahvaljujući Kepleru i istraživačkoj zajednici sad znamo da bi moglo biti više planeta nego zvijezda', rekao je Paul Hertz, direktor odjela astrofizike u sjedištu NASA-e. 'To znanje informira buduće misije koje dolaze i pomaže im u istraživanju jesmo li sami u svemiru'.

Teleskop Kepler je u svemir lansiran 2009. godine i dosad je napravio već brojna otkrića egzoplaneta.

Kepler je dosad otkrio oko 1.000 egzoplaneta, no njegova misija nije bila bez problema. U travnju je Kepler pao u takozvani izvanredni režim rada, no znanstvenici su uspjeli uspostaviti kontakt s teleskopom i reorjentirati njegov pogled prema središtu Mliječne staze (naše galaksije), kako bi obavio još jednu rundu lova na egzoplanete.

Kepler se trenutno nalazi na 75 milijuna kilometara od Zemlje, a signalu s njega, pri brzini svjetlosti, treba 13 minuta da stigne do Zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene