Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Površina prekrivena dragim kamenjem

Otkriven planet na kojem je dijamanata koliko i pijeska na zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici vjeruju kako postoje planeti na kojima su dijamanti uobičajeni kao pijesak na Zemlji.

Tim astronoma iz SAD-a i Ujedinjenog kraljevstva otkrio je prvi planet s velikom koncentracijom ugljika. Kako su rekli, radi se o otkriću koje je potvrda ideje da postoje ugljikom bogati planeti čija je površina prekrivena dijamantima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijedna 1,5 milijuna dolara S njom sigurno neće u dućan: Izraelci za neimenovanog klijenta rade masku s 3600 dijamanata Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 4 10 kobnih aspekata Klima bi se mogla oteti kontroli: Zemlja se približava granici na kojoj će postati staklenik, preživjet će samo milijardu ljudi

>> Otkriven novi planet, dio patuljaste galaksije

>> Masivan tamni objekt 'baca' komete prema Zemlji

Studija objavljena u časopisu Nature pokrenula je nova pitanja o tome kako su oblikovani planeti. Uz pomoć NASA-inog teleskopa Spitzer otkrili su toplinsko zračenje na planetu udaljenom 1.200 svjetlosnih godina, prenosi BBC. Izračunata je kompozicija njegove atmosfere, rekao je doktor Marek Kukula, dodavši kako je zadivljujuće da su znanstvenici u mogućnosti saznati detalje o sastavu planeta koji kruže oko drugih zvijezda.

Plinoviti div

Do danas je otkriveno više od 500 planeta koji kruže oko drugih zvijezda, a tek nedavno instrumenti i metode analize postali su dovoljno razvijeni da se prouči njihov sastav. Novootkriveni planet Wasp 12b prvi je za koji se pokazalo da ima više ugljika nego kisika. Riječ je o plinovitom divu, poput Jupitera, koji je uglavnom načinjen od vodika. Međutim, jezgra planeta mogla bi biti sastavljena od određenih oblika dijamanata, grafita i drugih ugljičnih spojeva, moguće u tekućem obliku.

O učestalosti 'dijamantnih' planeta nema odgovora, ali činjenica da je pronađen jedan znači početak potrage i za drugima, izjavio je doktor Nikku Madhusudhan, voditelj projekta. Dodao je kako snažno vjeruje da je kod velikog dijela ranije otkrivenih planeta udio ugljika velik. Zanimljiva je i sama pomisao kako bi na tim stjenovitim planetima pijesak mogao biti rijetka pojava, dok bi dijamanti bili uobičajeni, rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene