Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S ruba Sunčevog sustava

Masivan tamni objekt 'baca' komete prema Zemlji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici pretpostavljaju kako se na rubu Sunčevog sustava nalazi masivan tamni objekt, koji 'baca' komete prema Zemlji i drugim planetima.

Većina kometa koji dolete u Sunčev sustav, čini se kako dolaze iz vanjskog dijela oblaka Oort, koji predstavlja ledenu prašinu i ostatke još iz doba rođenja Sunčevog sustava. Oblak Oort počinje od točke udaljene oko 150 milijardi kilometara od Sunca i proteže se tri svjetlosne godine prema van. Unutar njega nalaze se milijarde kometa, većina od kojih su mali i skriveni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od izvora više putića Mjesečeva voda ima tri okusa Slika nije dostupna Senzacionalno otkriće Otkriven najmlađi planet izvan sunčevog sustava

>> Komet snimljen sa samo 700 km!

Novi izračuni znanstvenika, međutim, sugeriraju kako u oblaku postoji objekt i do četiri puta veći od Jupitera, koji bi mogao biti odgovoran za 'lansiranje' kometa prema Sunčevom sustavu, piše Daily Mail. Ono što su znanstvenici izračunali, jest da otprilike 25 posto kometa treba objekt minimalno veličine Jupitera, koji bi ih 'pogurao' prema unutrašnjosti Sunčevog sustava.

Skrivena zvijezda?

Astrofizičar John Matese i Daniel Whitmire sa sveučilišta Louisiana došli su do zaključka kako Sunčev sustav ima 'pratioca', koji je dosad ostao nezamijećen. Proučavali su Oortov oblak pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa WISE, koji se koristi infra crvenim spektrom i sposoban je otkriti tamne objekte u svemiru. 'Mislim kako će se čitava stvar razriješiti u narednih pet do deset godina, jer počinju nove analize, koji će uvelike premašiti broj kometa, s kojim danas raspolažemo', , rekao je Matese.

Ako takav ogroman planet i postoji u oblaku Oort, on je vjerojatno toliko hladan, da ga je uistinu teško uočiti. No, znanstvenici su predložili i teoriju kako se možda radi i o skrivenoj zvijezdi, koju još zovu i Nemesis, koja se možda nalazi na udaljenosti otprilike jedne svjetlosne godine od Sunca. Oni sugeriraju kako ta zvijezda tijekom svoje orbite redovito ulazi u Oortov oblak i remeti orbite mnogih kometa, šaljući ih prema unutrašnjosti našeg sustava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene