Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže UARS

NASA: Moguće je da je satelit pao, čekamo potvrdu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neslužbeno mediji javljaju kako je UARS vjerojatno pao iznad sjevernog Quebeca u Kanadi.

Sada se nalazimo u 'vremenskom prozoru' u kojem bi trebao pasti satelit na Zemlju i to je sada pitanje trenutka. NASA je upravo na Twitteru objavila kako je moguće da je satelit pao i da se čeka konačna potvrda. Stanovnici iznad sjevernog Quebeca su vidjeli nešto poput vatrometa na nebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj putovanja Objavljene amaterske snimke: Krhotine satelita pale na Zemlju, ali ne zna se gdje sve Slika nije dostupna Pada brže od očekivanja Pratite UŽIVO pad satelita UARS na Zemlju

No, sa samo nekoliko trenutaka prije završetka njegovog 20-godišnjeg života u zemljinoj orbiti, satelit UARS velik kao autobus i težak gotovo 6 tona, ostaje vrlo nepredvidljiv.

Vjeruje se kako će većina tog satelita izgorjeti pri ulasku u atmosferu, no da će i 500 kilograma dijlova satelita ipak pasti na površinu. UARS obilazi Zemlju svakih 90 minuta, tako ta pogreška od minutu dvije pri ulasku znači stotine kilometara odmaka.

Podsjetimo, krhotine UARS-a, disfunkcionalnog satelita za istraživanje gornje atmosfere, past će na Zemlju negdje između 57 stupnjeva sjeverne geografske širine i 57 stupnjeva južne geografske širine. Očekuje se kako će se svemirski otpad rasuti u krugu i do 800 kilometara no NASA-ini znanstvenici tvrde kako je opasnost da će neki od dijelova nekoga i pogoditi minimalna. Naime, šansa da vas pogodi smeće iz svemira je 1:3.200, no ipak je zamjetno veća od one da dobijete zgoditak na lutriji.

Iako su znanstvenici očekivali da će satelit pasti početkom listopada, olupina je brže padala zbog jačeg emitiranja ultraljubičastih zraka Sunca. Povećavanje zračenja je uzrokovalo širenje Zemljine atmosfere i satelit brže pada prema Zemlji.

 

'Vjeruje se da će svega oko pola tone materijala stići na površinu Zemlje i to će se raspršiti na teritorij duži od 100 km. No što obično uđe u atmosferu to su sve mali objekti, tako da kad manji objekti uđu u atmosferu Zemlje, oni praktično sagore i gotovo ništa ne stigne na površinu Zemlje', ističe voditelj planetarija Tehničkog muzeja Ante Radonić.

NASA-ini znanstvenici izračunali su da bi tek 26 dijelova moglo pasti na Zemlju, a pretpostavlja se u ocean ili na neko nenaseljeno područje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene