Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bon voyage

Pogledajte lansiranje najveće misije na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je danas napravila novi, veliki korak u osvajanju svemira. Lansiran je rover Curiosity prema Marsu.

Raketa Atlas lansirana je bez ikakvih komplikacija i označila početak najveće NASA-ine misije na Mars dosad.

Pročitajte i ovo Astronaut Jack Fischer izvan ISS-a (Foto: Handout / NASA TV / AFP ) Ispovijest astronauta nakon povratka Nije sve tako bajno kao što izgleda: Evo što se događa s ljudskim tijelom u svemiru Slika nije dostupna Spektakularno otkriće NASA OBJAVILA: Tekuća voda pronađena je na Marsu

Curiosityju će trebati oko osam mjeseci da stigne do Marsa, a na površno tog planeta spustit će se posebnom tehnikom, koja je već ranije predstavljena javnosti i koja se zove 'zračna dizalica'.

U atmosferu Marsa uletjet će brzinom od 20.000 kilometara na sat, a poseban toplinski štit, pobrinut će se da Curiosity sigurno uđe u atmosferu te da pritom ne izgori. Nakon toga usporit će ga prvo padobran te naposljetku četiri raketna stabilizatora zračne dizalice. Sve to dosad nije bilo izvedeno u svemiru, a u NASA-i se nadaju kako će sve ići točno po planu.

‘Taj rover nije samo tehnički najsposobniji rover ikada poslan na drugi planet, to je zapravo najsposobnijih znanstveni istraživač koji smo ikada poslali u svemir’, naglasio je prije nekoliko dana Ashwin Vasavada, zamjenik vođe projekta MSL-a u NASA-inom Laboratoriju za mlazni pogon (JPL) u Pasadeni.

Posebnost misije Curiosity jest da je taj rover veličine automobila i dosad najveća kopnena sonda poslana bilo gdje u svemir sa Zemlje. Pokreće ga šest kotača, a NASA-ini stručnjaci predviđaju kako će se Curiosity površinom Marsa kretati brzinama između 30 i 90 metara na sat. Curiosity je dug tri metra i težak ukupno 900 kilograma.

Očekuje se kako bi u svojoj dvogodišnjoj misiji na Crvenom planetu Curiosity trebao prijeći minimalno 19 kilometara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene