Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojavile se teorije zavjere...

Obama i FBI namjerno su ugasili Megaupload i izazvali Anonymouse!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
FBI kreće u veliku borbu protiv hakera i pirata, a Obama želi osigurati novac od velikih korporacija za predsjedničku kampanju?

Nedugo nakon što su Anonymousi započeli napade na brojne internetske stranice kao odgovor na gašenje Megauploada, na internetu su se pojavile neke teorije zavjere prema kojima je cilj gašenja Megauploada bio 'provociranje' hakera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Majka Jamesa Foleya 'SAD su nam prijetile progonom ako platimo otkupninu za sina!' Slika nije dostupna Nisu sve neutemeljene 9 teorija zavjere koje su se DOGODILE

Naime, nakon gašenja ove stranice za razmjenu datoteka, jedan od komentara među Anonymousima bio je – 'zar je FBI zaista mislio da će se lako izvući' – ne samo da su očekivali odmazdu, nego su željeli da odgovor hakera bude što veći, kako bi im dali povod za buduća djelovanja!

Na CNetu kažu da je situacija sa SOPA-im i PIPA-om protiv kojih su ustale velike internetske kompanije, brojne organizacije i pojedinci i to na jedan 'dostojanstven i pozitivan' način – dakle, porukama na društvenim mrežama i zamračenjem svojih stranica, što je izazvalo velike simpatije javnosti, totalno razljutila američke političare i korporacije koje su time dobili veliku pljusku.

Kako bi opet okrenuli situaciju na svoju stranu trebali su izazvati Anonymouse koji bi pokrenuli napade na stranice američke vlade i korporacija (što su i napravili) te ih na taj način ponovno prikazali u negativnom svjetlu – kao kriminalce, cyber teroriste i veliku prijetnju (online) sigurnosti SAD-a, što će sigurno u budućnosti biti jedan od argumenta onima koji podržavaju SOPA-u i PIPA-u.

Na ovoj su stranici tako dali zanimljivu usporedbu online protesta s uličnim prosvjedima – dok god prosvjednici na ulici uzvikuju parole i ne rade nerede, njihovo je djelovanje prikazano na pozitivan način, no čim počnu neredi, tuče i razbijanja, ti prosvjedi dobivaju negativnu konotaciju, a policija ima otvorene ruke da 'uvede red'.

Možda se upravo to sada događa – FBI želi 'otvorene ruke' kako bi Anonymouse, ali preko toga i sve one koji se zalažu za piratstvo i slobodnu razmjenu ilegalnih datoteka prikazao na najgori mogući način i pokušao ih 'razbiti'.

Zbog toga, osim novih napada koje su najavili Anonymousi, u budućnosti možemo očekivati i nove poteze FBI-a.

Borba protiv piratstva kao borba za donacije za predsjedničku kampanju?

Još potencijalna teorija zavjere koja se može pročitati na mreži kaže da se gašenjem Megauploada htjelo 'omekšati' filmaše i ostale koji su dugo vremena lobirali za uvođenje kontraverznih zakona, a do sada su bili veliki donatori Obamine predsjedničke kampanje.

S obzirom da se pod pritiskom javnosti (ali i Googleovih milijuna kojima lobira protiv tih zakona) mišljenje u Bijeloj kući promijenilo, bogata ekipa iz Hollywooda i diskografi smatraju da ih je Obama izdao i zbog toga će mnogi od njih prestati s donacijama Obami.

Američki predsjednik u izbornoj godini pokušat će zadovoljiti različite strane koje oko nekih stajališta imaju potpuno različita mišljenja – velike internetske kompanije i javnost su protiv donošenja SOPA-e i PIPA-e, dok su medijski moguli, filmaši, diskografi i brojne druge korporacije za donošenje tih zakona.

Obama sigurno ne želi ići protiv javnosti koja bi ga ove godine ponovno mogla izazvati za predsjednika SAD-a, a ne želi ići niti protiv velikih korporacija i medija – jasno je da bi se njegove šanse za pobjedu uvelike srozale ako bi se mediji okrenuli protiv njega.

Možda je zato i on imao svoje prste u akciji gašenja Megauploada na koji se može gledati kao na pokušaj nekakvog kompromisa kojim bi se pokazalo da je Bijela kuća protiv kontraverznih zakona, a s druge strane gašenjem stranica za dijeljenje sadržaja pokušali bi umiriti velike korporacije koje se zalažu za njihovo donošenje.

Iako su ovo samo nekakve teorije za koje nema nikakvih dokaza, uvije treba imati na umu onu poslovicu – gdje ima dima, ima i vatre!
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene