Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Trusted Friends'

Nove sigurnosne opcije na Facebooku – prijatelji spašavaju vaš račun!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korisnici Facebooka u budućnosti će moći odabrati prijatelje koji će im pomoći da, u slučaju problema s lozinkom, ponovno pristupe svom računu

Facebook je predstavio dvije nove sigurnosne opcije – jedna će korisnicima omogućiti stvaranje lozinki za aplikacije koje se koriste na toj društvenoj mreži, dok će putem druge opcije prijatelji koje odaberemo pomoći u slučaju da imamo problema s pristupam računu.

Tako će korisnici putem 'Trusted Friends' opcije sami odrediti tri do pet prijatelja koji će biti, kako to kažu na Huffington Postu, 'anđeli čuvari' i koji će pomoći u slučaju da korisnik ima problema s pristupom računu.

Naime, ako je korisnik zaboravio lozinku ili ima problema s pristupom računu – a ne može zatražiti/dobiti novu lozinku putem maila jer je on hakiran, onda će mu u tome pomoći prijatelji koje je ranije odabrao.

Tim će prijateljima Facebook poslati kod koji će potvrditi identitet vlasnika računa i putem kojeg će vlasnik računa ponovno moći pristupiti Facebooku. 'To je slično kao da prijateljima date ključ od kuće kada ste na praznicima – odabrat ćete samo one prijatelje kojima najviše vjerujete', objasnili su ovu opciju na Facebookovu blogu.

Ova će kompanija 'Trusted Friends' testirati tijekom sljedećih tjedana te će, dodaju u Huffington Postu, biti zanimljivo vidjeti kakvu će zaštitu Facebook uvesti kako bi spriječio da prijatelji koje korisnici odaberu za svoje 'anđele čuvare' ne bi pristupali njihovim računima bez odobrenja.

Druga nova sigurnosna opcija omogućit će stvaranje jedinstvenih lozinki za neke third-party aplikacije. U ovoj kompaniji kažu da postoje brojne aplikacije kojima se može pristupiti koristeći svoje podatke s Facebooka – korisničko ime i lozinku, no umjesto toga, ova opcija omogućava korištenje posebnih lozinki za takve aplikacije.

Za njeno aktiviranje potrebno je ići na 'Postavke korisničkog računa' te s lijeve strane ekrana odabrati 'Sigurnost' i na ekranu će se pojaviti nekoliko opcija, među inima i 'App Passwords'. Tu treba kliknuti na 'Uredi' pa na 'Generate app passwords' i upisati ime aplikacije za koju želite posebnu lozinku – Facebook će napokon toga sam izbaciti lozinku koju je potrebno upisati zajedno s mailom prilikom logiranja u takvu plikaciju.

Na Facebopokovu blogu kažu da će ovu mogućnost naročito cijeniti korisnici koji koriste Login Approval opciju putem koje Facebook šalje sigurnosne kodove jer ti kodovi neće uvijek raditi s nekim aplikacijama.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene