Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže Meltemi?

Nokia razvija operativni sustav za jeftinije telefone?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasine kažu da će Nokia, umjesto S40, u budućnosti koristiti potpuno novu platformu za jeftinije uređaje

Čini se da se Nokia u budućnosti neće orijentirati samo na Windows Phone, već u toj kompaniji planiraju još jedan mobilni operativni sustav koji bi trebao biti baziran na Linuxu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U samo četiri godine iPhone pokorio tržište Apple prestigao Nokiju i postao najveći proizvođač pametnih telefona

Prema informacijama koje kruže internetom nova platforma nazvana Meltemi neće konkurirati Windows telefonima već će biti namijenjena jeftinim mobilnim uređajima i pretežno tržištima u razvoju.

Iste glasine kažu da će Meltemi zamijeniti Nokijinu S40 platformu koja se isporučuje na jeftinijim mobitelima i za koju su donedavno u ovoj kompaniji tvrdili da će povezati 'sljedeću milijardu korisnika mobilnih telefona', aludirajući na njenu popularnost na tržištima u razvoju.

Inače, Series 40 trenutno se koristi na različitim uređajima – od jednostavnih mobitela s numeričkom tipkovnicom pa do uređaja srednje cjenovne kategorije koji imaju ekrane osjetljive na dodir pa je za očekivati i da će (navodna) nova platforma biti namijenjena istim tipovima mobilnih telefona.

Tako bi Nokia koja je još do prije nekoliko godina dominirala tržištem mobilnih i pametnih telefona sa svojim platformama S40 i Symbian u budućnosti svoju strategiju mogla temeljiti na potpuno novim operativnim sustavima – Meltemi i Windows Phone.

Iako je high-end tržište pametnih telefona iznimno važno te na njemu konkuriraju uređaji poput iPhonea, Galaxyja SII, HTC-ova Sensationa i drugih, kompanije ne smiju zapostaviti niti ostala tržišta pa u budućnosti možemo očekivati veći broj jeftinijih Androida, kojima će Nokija konkurirati Meltemi uređajima.

Da nije sve samo u tržištu skupih i naprednih smartphonea čini se da su shvatili i u Appleu pa se tako već duže vrijeme nagađa o jeftinijem iPhoneu, a hoće li ga Tim Cook zaista i predstaviti te kolika će biti njegova cijena, trebali bi saznati već sutra popodne.

Inače, Nokia je još prije nekoliko godina razvila svoj mobilni operativni sustav baziran na Linuxu – Maemo koji je, suradnjom s Intelom, naknadno postao MeeGo. Iako su obje kompanije imale velike planove vezane uz ovaj OS, novi Nokijin CEO Stephen Elop odlučio se za Microsoftov mobilni operativni sustav tako da je razvoj novih MeeGo uređaja, usprkos solidnom modelu N9 koji radi na njemu, brzo arhiviran.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene