Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki povratak

Nokia najavila novo doba pametnih telefona!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nokia je predstavila prva dva pametna telefona koji rade na Microsoftovom Windows Phone operativnom sustavu.

U posljednje vrijeme tržište pametnih telefona svelo se manje-više na dva imena – Apple i Google, odnosno Android, dok su nekadašnji lideri Nokia i Research In Motion (proizvođač BlackBerryja) pali u drugi plan.

Ekipa iz Nokije postala je svjesna da dosadašnjim modelima i pogotovo softverom više ne mogu uspješno konkurirati Appleu i Googleu pa su se odlučili na radikalan rez i početkom godine najavili da će primarni operativni sustav na njihovom telefonima postati Windows Phone.

Microsoft je Windows Phone 7 predstavio prošle godine, a nedavno je počeo i s isporukom nadogradnje Mango koja je uvelike poboljšala mogućnosti ovog operativnog sustava, no do sada još nije napravio neki osjetniji pomak na tržištu.

To bi se uskoro trebalo promijeniti jer Nokia je danas ujutro predstavila svoja prva dva Windows Phone telefona – Lumia 800 i Lumia 710 koji označavaju njen veliki povratak i borbu za vrh na tržištu pametnih telefona, a s ovim modelima i u Microsoftu se nadaju da će njihov operativni sustav postati zanimljiviji većem broju korisnika.

Model Lumia 800 temelji se na već postojećem Nokijinom N9 modelu te s njim dijeli dizajn, a osim po operativnom sustavu (N9 radi na MeeGo-u), razlikuju se i u veličini ekrana te Windows model ima manji 3,7 inčni ekran. S obzirom na posljednje trendove na tržištu koje većinom diktiraju Androidi (ekrani s više od 4 inčna), dijagonala novog Nokijinog telefona nekima će se činiti premala, no ne treba zaboraviti da iPhone ima još manji ekran (3,5 inčni), a njegova prodaja ruši sve rekorde.

Što se hardverskog dijela tiče, Lumia 800 radi na 1,4GHz jednojezgrenom procesoru, ima 512MB RAM-a i 16GB memorije za pohranu podataka, a njenim je korisnicima na raspolaganju i 25GB prostora u oblaku, na Microsoftovom SkyDrive servisu. U Nokiji su nahvalili i kameru koja ima 8MP rezoluciju, Carl Zeiss optiku i LED bljeskalicu, a s njom će se moći snimati i 720p videozapisi.

S ovim uređajem dolazi i Nokia Drive besplatna glasovna navigacija koja će Lumiu pretvoriti u pravi GPS uređaj, a njegova cijena prije poreza i ostalih davanja iznosit će 420 eura.

Za drugi model – Nokia Lumia 710 u ovoj su kompaniji rekli da je cjenovno pristupačan pa će zainteresirati veći broj ljudi – dolazi s istim 1,4GHz procesorom, ima 5MP kameru, 8GB interne memorije i ekran dijagonale 3,7 inčna te će njegova cijena iznositi 270 eura, također prije poreza i ostalih davanja.

Nažalost, prvi Nokijini Windows telefoni u Hrvatskoj neće se pojaviti ove godine, nego tek u 2012. Lumia 800 moći će se kupiti u nekim europskim zemljama (Velika Britanija, Njemačka, Italija, Španjolska...) već od sljedećeg mjeseca, dok će se model Lumia 710 pojaviti krajem godine na tržištima zemalja poput Rusije, Indije, Singapura i drugih.

Bit će zanimljivo pratiti stanje na tržištu telefona tijekom sljedeće godine i vidjeti kako će mobilni Windowsi i Nokia parirati Appleu i telefonima koji rade na Androidu. Dugoročna predviđanja su dobra pa se očekuje da će za tri-četiri godine Windows telefoni zauzeti veći dio tržišta od Applea, ponajviše zahvaljujući Nokijinim uređajima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene