Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amazon Kindle Fire

Napokon predstavljen 'ubojica iPada'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni adut Amazonova tableta je njegova cijena od samo 199 dolara – iPad čuvaj se!

 Jedno smo vrijeme za svaki novi predstavljeni tablet na internetu mogli pročitati da je riječ o 'ubojici iPada', no Motorolin Xoom, HP-ov TouchPad i brojni drugi uređaji nisu opravdali taj naslov, tako da smo se s vremenom pomirili s činjenicom da će ovim tržištem neko vrijeme dominirati Appleov tablet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smartphone tržište Apple i Google dobivaju novog velikog konkurenta? Slika nije dostupna Kako će reagirati Apple? Googleov tablet u potpunosti će promijeniti tržište!?

No, kako se čini, ta bi dominacija mogla biti ozbiljno uzdrmana jer je danas napokon predstavljen uređaj koji bi zaista mogao biti 'iPad killer' – Amazon Kindle Fire. O ovom se tabletu piše već neko vrijeme, a sada je napokon i službeno predstavljen te je njegova cijena manja od one o kojoj se ranije pisalo i iznosi samo 199 dolara.

Kao što je ranije najavljeno, Amazonov Kindle tablet dolazi sa sedam inčnim ekranom rezolucije 1024x600 piksela, ima 8GB flash memorije te radi na dvojezgrenom procesoru, ali nema kamera, mikrofon i podrške za 3G,već će se na mrežu moći spajati samo putem WiFija.

Iako će ovo mnogim korisnicima biti veliki minus, za cijenu od 199 dolara zaista je teško tražiti više.

Logika šefa ove kompanije Jeffa Bezosa i ekipe iz Amazona vjerojatno je ta da velik broj korisnika i budućih vlasnika ovog tableta ionako već ima neki smartphone koji ima kamere i s kojim će obavljati telefonske razgovore te da im sada treba uređaj na kojem će čitati knjige, slušati glazbu, pregledavati internetske stranice i gledati filmove.

Osnova ovog uređaja jest Googleov Android, no Amazon ga je doradio i implementirao vlastito sučelje koje omogućava jednostavnu navigaciju i korištenje svih usluga i aplikacija.

Kindle Fire dolazi s podrškom za brojne Amazonove usluge te će njegovi vlasnici na njemu moći čitati knjige i časopise kupljene na Kindle Storeu, odnosno slušati glazbu i gledati filmove putem već postojećih usluga ove kompanije. Također, s ovim bi uređajem na svoje trebali doći i korisnici koji će tablet ponajviše koristiti za surfanjemrežom jer dolazi s novim Silk browserom koji omogućava brzo učitavanje i pregledavanje internetskih stranica.

Kindle Fire dobrim je dijelom baziran na oblaku te će korisnici dijelu sadržaja pristupati direktno sa samog tableta, dok će se ostatak glazbe i filmova nalaziti na internetu te će mu se lako pristupati.

Na tržištu će se pojaviti 15. studenog, a Bezos je najavio da ga se već sada može prednaručiti, no čini se da je ta mogućnost trenutno dostupna samo korisnicima u SAD-u.

Osim tableta, Amazon je predstavio i nove modele svog Kindle čitača e-knjiga, i to novi 'klasični' model čija početna cijena iznosi samo 79 dolara, zatim Touch model – nema više tipki, samo ekran osjetljiv na dodir (i dalje je riječ o e-ink ekranu) koji će koštati 99 dolara te Touch 3G koji ima podršku za 3G mreže i čija cijena iznosi 149 dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene