Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problemi za Research In Motion

Katastrofa za proizvođača BlackBerryja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Research In Motion prijavio je financijski gubitak u proteklom poslovnom kvartalu, najavili su otkaze za čak pet tisuća zaposlenih te su odgodili lansiranje nove verzije operativnog sustava za 2013. godinu

Kompanija Research In Motion (RIM), proizvođač BlackBerry pametnih telefona nalazi se u velikim problemima, a situaciju u kojoj se nalaze analitičar iz Charter Equity Researcha Edward Snyder opisao je katastrofalnom, dodavši da su brojke za posljednji kvartal 'teško mogle biti gore'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijena nije poznata Velika akvizicija na pomolu: Lenovo će preuzeti proizvođača BlackBerryja? Slika nije dostupna BlackBerry X10 Smartphone s ekranom osjetljivim na dodir i hardverskom tipkovnicom

RIM je u tromjesečnom razdoblju koje je završilo 2. lipnja ostvario gubitak veći od 500 milijuna dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježen profit od 695 milijuna dolara, zabilježen je i 43 postotni pad prihoda i smanjenje broja isporuka BlackBerry pametnih telefona.

Financijske probleme u koje su upali RIM će pokušati riješiti najnepopularnijim potezom – otkazima te su najavili da će otpustiti čak pet tisuća zaposlenika.

No, to nisu sve loše vijesti vezane uz ovu kompaniju jer su u Research In Motionu sada najavili da će odgoditi lansiranje nove verzije svog operativnog sustava BlackBerry OS 10 za koju su ranije rekli da bi trebala spasiti njihovo poslovanje. S obzirom da je BB OS 10 odgođen za prvi kvartal 2013. godine, jasno je da do kraja ove godine ne treba očekivati neke veće pozitivne pomake te su već najavili da očekuju financijske gubitke i u aktualnom kvartalu koji traje do početka rujna.

Izvršni direktor ove kompanije Thorsten Heins rekao je da nije zadovoljan s ovim rezultatima do kojih je došlo zbog 'izazovnih uvjeta na mobilnom tržištu' dodavši da moraju provesti velike promjene u strukturi i poslovanju kompanije kako bi se suočili s tim izazovima, a njihov glasni prioritet u budućnosti jest lansiranje prvog pametnog telefona koji će raditi na BlackBerry 10 operativnom sustavu.

Research In Motion i BlackBerryji u prošlosti su bili iznimno popularni među poslovnim korisnicima, no dolazak iPhonea i velikog broja pametnih telefona koji rade na Androidu s vremenom je promijenio situaciju na tržištu na koju se RIM nije uspio prilagoditi i predstaviti neki značajniji uređaj koji bi mogao konkurirati Appleovom telefonu ili Androidima poput Samsungova Galaxyja S. Također, ova je kompanija doživjela i neuspjeh na tržištu tableta sa svojim BlackBerry Playbook uređajem koji nije privukao veliki broj korisnika. 

Cijena dionice ove kompanije u posljednjih godinu dana smanjena je za oko 70 posto te se očekuje da će nastaviti padati i dalje. Eric Jackson, menadžer Ironfire Capital fonda rekao je novinarima BBC-a kako su RIM-ovi rezultati brutalni – unatoč svim problemima posljednjih godina ova je kompanije do sada ipak bila profitabilna, ali u posljednjem kvartalu situacija se promijenila te su počeli gomilati gubitke tako da kroz sljedećih nekoliko mjeseci možemo očekivati najave novih otkaza. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene