Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kreće potraga za malim asteroidima ubojicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici počeli su s udruživanjem, razmjenom informacija i zajedničkim istraživanjem kojem je osnovni cilj detektirati manje, ali itekako ubojite asteroide promjera manjeg od jedan kilometar.

Znanstvenici su odabrali i jedan od najnaprednijih teleskopa današnjice, Pan-Starrs opservatorij na Hawajima, opremljen najnovijom digitalnom kamerom. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljen najjači dokaz o postojanju tamne materije Slika nije dostupna Stvara se 3D mapa 'tamne materije' u svemiru

Dok će tragati za malim asteroidima u blizini Zemljine putanje, znanstvenici će pomoću iste kamere izraditi i najdetaljniju kartu svemira do sada.
 
Kamera visoke osjetljivosti i velik teleskop nužne su pretpostavke za detektiranje tako malih i tamnih objekata poput asteroida pa istovremeno može poslužiti i za istraživanje dubokog svemira. 

Znanstvenici se tako nadaju da će uspjeti načiniti trodimenzionalne karte galaksija i otkriti mjesta na kojima valja tražiti tzv. tamnu materiju te izmjeriti mogućnosti s njom povezane tamne energije, kako bi se približili odgovoru na pitanje kako su nastale galaksije i svemir kakvog danas poznajemo.

A, što je još važnije, i na pitanja o sudbini svemira (znanje o tamnoj tvari i tamnoj energiji u tom je smislu ključno, a čovječanstvo o tim stvarima za sada ne zna gotovo ništa).
 
- Posljednje generacije teleskopa izrađene su tako da tragaju za većim asteroidima, promjera više od jednog kilometra, koji bi udarom u zemlju, osim golemih trenutačnih ljudskih žrtava, izazvali i drastične klimatske promjene (poput onih koje je, kako pretpostavljaju znanstvenici, prouzročio udar asteroida koji je tako presudio dinosaurima, op. a.), kaže Alan Fitzsimmons s Kraljevskog sveučilišta u Belfastu.

- No, asteroidi manjih dimenzija, čiji udar ne bi ostavio iza sebe globalne posljedice, ako padne na naseljeno područje, sigurno bi trenutačno ubio milijune ljudi, a treba uzeti u obzir i da je takvih malih objekata više nego velikih pa po logici stvari upravo ti asterodi češće pogađaju planete, dodao je Fitzsimmons. 

Znanstvenici vjeruju da je takav objekt posljednji puta pogodio Zemlju 1908. godine, a radi se o slavnoj "Tunguskoj eksploziji".

Asteroid je tada udario u bespuća ruske tajge, tako da ljudskih žrtava nije bilo. No, posljedice eksplozije i danas su vidljive na tom području.

Da je pao na naseljeno područje, znanstvenici smatraju da bi se radilo o jednoj od najvećih prirodnih katastrofi u ljudskoj povijesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene