Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stvara se 3D mapa 'tamne materije' u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su odlučili, uz pomoć svemirskog teleskopa Hubble, načiniti trodimenzionalnu mapu tamne materije, koja se tako zove jer ne emitira nikakvu svjetlost i zapravo se ne zna ništa o njenoj prirodi, a ipak čini većinu ukupne mase svemira.

Studija u sklopu koje nastaje i spomenuta mapa, pruža do sada najjače dokaze da širenje svemira i distribucija galaksija ovisi o širenju i distribuciji misteriozne materije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastala VIDEO: Otkrivena galaksija nastala 'netom' nakon Velikog praska Slika nije dostupna 'Božji um iza Velikog praska' Papa: Svemir nije rezultat slučaja

To se događa stoga što tamna materija privlači 'normalnu' svojim gravitacijskim utjecajem.
 
Znanstvenici smatraju što su sada po prvi puta dobili jasniji uvid u to što se zapravo događa 'tamo vani'. Zaključci studije se, osim toga, vrlo dobro uklapaju u najnovije teorije koje pokušavaju objasniti kako se svemirske strukture, poput galaksija, mogu zadržati na okupu tijekom milijardi godina, a da se ne rasprše.

Uobičajena materija, poput plinova, zvijezda, planeta i galaksija, čini samo šestinu ukupne materije u svemiru!

Ostatak materije je nevidljiv. 

Znanstvenici stoga nisu imali lak zadatak jer se po prvi puta ne radi o simulaciji, nego stvarnom pokušaju mapiranja, koji su znanstvenici opisali kao pokušaj da načinite točnu i potpunu mapu grada iz daljine po noći, orijentirajući se samo prema uličnoj rasvjeti.

Kako je tamna materija nevidljiva, jedini način da se ustanovi gdje se ona zapravo nalazi jest praćenje svjetlosti galaksija koja mora proći kroz područja tamne materije, koja svojom gravitacijom utječe na putanju svjetlosti, odnosno zakrivljuje ju.
 
- Kako se put svjetlosti galaksije zakrivljuje, tako se stvaraju i oblici, tj. konture oblika područja tamne materije odgovorne za iskrivljavanje putanje pa tako možemo shvatiti i kakvog je otprilike oblika i gdje se u prostoru nalazi, kaže dr. Richard Massey Kalifornijskog tehnološkog instituta u Pasadeni.

Znanstvenici koji rade na teorijama o postanku svemira i njegovog razvoja s naglaskom na ulogu tamne materije zadovoljni su otkrićima.

Prema njihovim teorijama, odmah nakon Velikog praska hladna i tamna materija načinila je prve svemirske strukture, koje su se ubrzo urušile same u sebe pod utjecajem vlastite gravitacije. 

Tako su nastale 'rupe', prazna mjesta u prostoru u koja je pod utjecajem nezamislive gravitacijske sile usisana uobičajena materija, što je bio preduvjet za nastanak galaksija.

Obična materija potom se nastavila širiti svemirom 'obavijena' tamnom tvari, koja ju tako zapravo drži na okupu.

No, jedino što se ne uklapa u teorije znanstvenika je otkriće da tamna materija, čini se, postoji i tamo gdje nema obične materije, što nije ono što se moglo očekivati jer se obično uz jednu pojavljuje i druga . 
 
- Još nam samo fali da naletimo i na obratnu situaciju, na galaksiju koja stoji usred ničega, bez tamne materije oko sebe. E, to bi bilo šokantno i krajnje zagonetno, kaže profesor Carlos Frenk sa Sveučilišta u Durhamu.
 
Ipak, znanstvenici se još uvijek nadaju da se radi o nedovoljnoj količini podataka, prema kojoj se može zaključiti na slične anomalije.

No, dio njih upozorava da bi se moglo raditi o činjenici, a u tom slučaju lako bi se moglo dogoditi da će se dosadašnje teorije o nastanku i širenju svemira te ulozi tamne materije u tome, morati ponovno preispitati.

Ili, pučki rečeno, 'Ajmo Jovo nanovo'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene