Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova studija

I da razorimo asteroid, on se ponovno formira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija studija pokazuje kako bi se razneseni asteroidi mogli ponovno formirati u roku od svega nekoliko sati, baš kao i čuveni model T-1000 u kultnom Terminatoru 2.

Hipotetski postavljeno, zamislimo asteroid veličine Manhattana u New Yorku kako hita prema Zemlji te da je udar neminovan i da bi on značio kraj čovječanstva kakvog danas poznajemo. Što bi čovječanstvo u toj situaciji moglo učiniti?

Pročitajte i ovo Los tijekom napada Dramatični prizori VIDEO Žena krenula u šetnju sa psom: U jednom trenutku napao ju je - los Testiranje na koronavirus ''Nisu vjerovali da će doći do nas'' Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava''

Tradicionalan odgovor vjerojatno bi bio 'Raznesimo tu stvar!', ali nova studija Nacionalnog laboratorija u Los Alamosu, na kalifornijskom sveučilištu, pokazuje sasvim nove podatke oko toga. Naime, ukoliko bi se asteroid kretao presporo, ili nuklearna bomba ne bi bila dovoljno jaka, jednostavno reformirao. Preneseno u nekakve realne omjere i brojke, to bi značilo da bi se asteroid promjera jednog kilometra, nakon eksplozije reformirao u svega dva do 18 sati!

Ipak, nije sve beznadno, kako bismo odmah mogli pomisliti, jer za 'temeljito čišćenje' asteroida, bez mogućnosti reformiranja, potrebno je nuklearno oružje jačine 900 kilotona, što je srećom, unutar ranga današnjih postojećih hidrogenskih bombi. Ipak, asteroid koji je dinosaure izbrisao s lica Zemlje, bio je deset puta veći od toga pa znanstvenici sugeriraju kako bi eksplozija pored asteroida bila pametniji izbor, jer bi ga mogla skrenuti s putanje prema Zemlji. Time bi i opasnost da se reformira bila kudikamo manja, kao i šansa da nas zaspe kiša razmrvljenog asteroida, piše popsci.com.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene