Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hakeri se pridružili prosvjedima!

Hakeri napali Foxconn i ukrali važne podatke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hakeri su Foxconnu ukrali važne podatke koji bi se mogli iskoristiti za lažne narudžbe komponenata u ime Applea, Della i drugih velikih kompanija

Nakon što su prošlog mjeseca New York Times i još neki američki mediji objavili priče o katastrofalnom stanju u kineskim tvornicama Foxconna u kojem se proizvode komponente za Appleove uređaje, više od 250 tisuća korisnika potpisalo je peticiju tražeći bolje radne uvjete za zaposlenike u tim tvornicama.

Apple nije jedina kompanija koja surađuje s Foxconnom, već njihove komponente koriste i kompanije poput Della, Microsofta, HP-a i drugih, no potpisnici peticije kažu da je Apple najveća od tih kompanija i da sa svojim ponašanjem moraju postaviti primjer drugima.

Dok su korisnici predavali peticiju u Appleovim trgovinama diljem svijeta, protestu protiv radnih uvjeta u Foxconnu 'pridružili' su se i hakeri. Ovog puta nije riječ o Anonymousima, već je odgovornost za napade preuzela grupa Swagg Security koji su provalili u računalni sustav Foxconna i ukrali brojne privatne podatke, korisnička imena i lozinke ove kompanije koje su onda objavili na Pastebinu i putem torrenta.

Hakeri iz Swagg Securityja kažu da koristeći ove podatke, svatko može poslati zahtjev Foxconnu za lažnim narudžbama – dakle, netko bi iz svoje sobe mogao poslati zahtjev za isporukom velikog broja računalnih komponenata u ime Applea, IBM-a, Intela ili Della.

Jasno je koliko bi ovo moglo izazvati problema za ove kompanije te bi Foxconn mogao postati zatrpan brojnim narudžbama za koje neće znati koje su lažne, a koje prave.

Hakeri kažu da je računalna mreža Foxconna zaštićena 'prikladnim Firewallom', no oni su ga ipak uspjeli uspješno zaobići te su se tijekom nekoliko dana uspjeli dokopati vrlo važnih podataka, a zbog toga su i neki Foxconnovi serveri nedostupni već nekoliko nekoliko dana.

Pitanje je može li se ovo hakiranje odraziti na poslovanje Foxconna i isporuke komponenata velikim kompanijama – ovo bi ponajviše moglo zabrinuti upravo Apple koji bi sljedećeg mjeseca trebao predstaviti novi model iPada te moraju osigurati milijune ovih tableta jer se očekuje velika potražnja.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene