Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasna poruka

Korisnici bijesni na Apple: Počnite proizvoditi etički čist iPhone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakog dana deseci milijuna ljudi prstom će prijeći preko zaslona svojih iPhone uređaja kako bi ih otključali.

Tamo negdje daleko u Aziji i jedna djevojčica isto tako prstima prelazi preko zaslona. Razlika je u tome što njezini prsti rade 12 ili više sati dnevno, šest dana u tjednu i pređu na desetke tisuća zaslona. Razlika je i u tome što ona to vrijeme provodi udišući otvoreno n-heksan, potentni neuro otrov, kojim se čiste zasloni iPhone pametnih mobitela. Zašto? Jer se n-heksan suši par sekundi brže od bezopasne alternative.

Pročitajte i ovo Ulošci PORAŽAVAJUĆI PODACI Pokrenuta peticija za smanjenje PDV-a: Više od deset posto žena ne može kupiti uloške Toranj sa satom (Foto: Dnevnik.hr) ZBOG PREVELIKE BUKE Pokrenuo peticiju protiv crkvenih zvona, noću udaraju i po 160 puta

>> Isporučeno više pametnih telefona nego računala!

>> Uzbudljivo u Appleu EVO kada stiže novi iPhone 5 i iPad 3!

Nakon samo nekoliko godina provedenih na tom poslu, ista će tada djevojka dobiti otkaz zbog neuro oštećenja i stresnih ozljeda na svojim zapešćima. Poruka je to koju ističe potrošačka zajednica usmjerena na kooporativnu odgovornost, SumOfUs.

Ista potrošačka zajednica provela je peticiju po Appleovim trgovinama u New Yorku i ostatku svijeta, protiv uloge te kompanije u kršenju radnih prava zaposlenika u kineskim tvornicama. U njoj se traži da novi iPhone 5 postane uređaj koji će se proizvoditi u normalnim radnim uvjetima, a ne u okruženju eksploatacije radnika i dječjeg rada te sličnih etičkih kršenja ljudskih prava i prava radnika.

'Appleovo posvećivanje detaljima je poznato, a jedini način na koji oni ne bi mogli biti svjesni desetaka smrti radnika, dječjeg rada i izloženosti neurotoksinima je namjerno zanemarivanje. To je razlog zbog kojeg naši članovi traže da Apple počisti svoj opskrbni lanac na vrijeme, kako bi iPhone 5 bio prvi etički proizvod iz Kine', istaknuo je za Venture Beat Taren Stinebrickner-Kauffman, izvršni direktor SumOfUs.

Peticija je prikupila 250.000 potpisa, kojima su korisnici iPhonea jasno poručili Appleu kako žele da oni koji njihove 'ljubimce' sklapaju, rade u uvjetima dostojnim čovjeka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene