Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Kao vježbaonica

Dvije društvene mreže obučavaju djecu za Facebook

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate za korisnike interneta koji su starosne dobi ispod 13 godina? Ništa čudno, jer prošlogodišnja britanska studija pokazala je kako jedno od svakih četvero djece u dobi od 8 do 12 godina u toj zemlji ima profile na Facebooku, MySpaceu i Bebou.

Možda suprotno mišljenju nekih, ali današnju djecu, koja se u vrlo ranoj dobi uče snalaziti na web prostoru, iznimno je teško zadržati podalje od internet društvenih mreža.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži se sve više radnika Bez posla ste? Idite na društvenu mrežu! Slika nije dostupna Lako dokazati prevaru Društvene mreže krive za razvode

>> Oprez: Facebookom se širi nova prijevara!

'Djeca oponašaju svoje roditelje i ako dijete vidi majku i oca kod kuće na Facebooku, kako se zabavljaju i smiju čitajući statuse prijatelja i pregledavajući slike i videa, teško ćete ga odvratiti od istog obrasca ponašanja', rekao je za ABC Mandeep Dhillon, izvršni direktor društvene mreže Togetherville, koja je namijenjena djeci starosne dobi ispod 13 godina.

Sve pod kontrolom roditelja

Ta društvena mreža slična je Facebooku, jedino što je sadržajem prilagođena spomenutom uzrastu djece i u skladu je COPPA-om (Children Online Privacy Protection Act), koji štiti privatnost djece na internetu. Sve osobne podatke djeteta na toj mreži kontrolira zapravo roditelj, jer je za prijavu na tu društvenu mrežu potrebna e-mail adresa roditelja. Roditelji dobivaju čak i upozorenja na svoj e-mail, kao i najnovije podatke i statuse svoje djece i njihovih prijatelja objavljene na toj mreži.

'Ne bih htio da mi djeca zalutaju internetom, kao velegradom'

No Togetherville nije sam, jer postoji i još jedna takva mreža, ScuttlePad, čije je sjedište u američkoj saveznoj državi Utah. Izvršni direktor ScuttlePada Chad Perry, vjeruje kako je važno imati društvene mreže, koje bi služile za uvježbavanje djeteta prema pravim društvenim mrežama. 'Isto kao što dijete učili kako da ulicu prijeđe na biciklu, trebaju nam osnove koje će djecu poučiti korištenju online društvenih mreža', smatra Perry.

'Volim svoju djecu odvesti u New York, ali ne bih htio da se tamo nađu sami i odlutaju. Isto razmišljanje primjenjivo je i po pitanju interneta', zaključio je Perry.

Biste li Vi svoju djecu prijavili na ovakvu društvenu mrežu?

  • Da
  • Ne
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene