Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedno 'i' čini veliku razliku

Čuvajte se lažnog Microsoftovog antivirusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Microsoft upozorava korisnike na pojavu antivirusa koji ima slično ime kao i legitimni antivirus ove tvrtke, ali se zapravo radi o 'trojancu'.

Originalni naziv legalnog antivirusnog programa glasi 'Microsoft Security Essentials', dok se lažni softver razlikuje u jednom slovu i nosi naziv 'Secirity Essentials 2010'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Četvrtina računala nezaštićena Iz Microsofta upozoravaju: Zaštitite računala! Slika nije dostupna Virus koji 'otima' vaše računalo UPOZORENJE: Ne nasjedajte na lažne emailove MUP-a!

Problem nastaje kada korisnici, koji u naslovu vide 'Microsoft', automatski krenu s učitavanjem lažnog antivirusa, ne znajući da time u računalo ubacuju malicioznog trojanca pod nazivom Win32/Fakeinit.

Ovaj trojanac instalira lažnu antivirus komponentu koja gasi legitimne procese sustava i smanjuje sigurnosne postavke računala.

Osim što sustav postaje 'ranjiviji', trojanac blokira pristup nekim strancima te korisnike upozorava da neke verzije instaliranih programa treba ukloniti s računala.

Ipak, spomenuti lažni antivirus lako se uklanja iz sustava legitimnim antivirusom ili bilo kojim drugim softverom za zaštitu, tvrde u Microsoftu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene