Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prirodni fenomen

Čudo prirode na dnu Antarktika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priroda uistinu zna zapanjiti svojim pojavama i fenomenima. Pogledajte što je BBC-jeva ekipa snimila na morskom dnu Antarktike.

Pročitajte i ovo Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS" Prijelomi zbog skliskih površina - 4 Pripazite! Posljedice leda i skliskih površina: Do poslijepodneva 30-ak ljudi završilo u bolnici

Pomoću specijalnih kamera postavljenih na morsko dno, snimljen je ledeni šiljak kako se formira prema dnu i kako ledi sve što mu se nađe na putu. Jednom kad dodirne morsko dno, taj ledeni 'prst smrti', zamrzava čak i morske životinje.

Neobičan fenomen snimljen je za BBC-jev serijal 'Zaleđeni planet' (Frozen planet), a ledena siga nastaje nakon što se prema dnu počinje spuštati izrazito hladna rasolina, koja je gušća od morske vode.

U kontaktu s toplijom vodom ispod ledenog pokrivača formira se ledena siga. Čitav proces vidljiv je na videu, koji je ubrzana snimka i koji je snimljen pored otoka Little Razorback pored arhipelaga Ross.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene