Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se pomoć

Drama kod Antartika: Krenuli spašavati znanstvenike pa i sami ZAGLAVILI u ledu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski ledolomac 'Snježni zmaj', koji je trebao spasiti ruski istraživački brod koji je već nekoliko dana zarobljen u ledu kod Antarktika, i sam je zaglavio u ledu i to samo šest nautičkih milja od cilja.

Članovi ekspedicije ruskog istraživačkog broda Akademik Šokalskij koji su Božić dočekali zaglavljeni u debelom sloju leda kod Antarktika, mogli bi tamo dočekati i Novu godinu. Naime, kineski ledolomac 'Snježni zmaj' koji je poslan u pomoć i sam je zaglavio u ledu samo šest nautičkih milja od cilja, prenosi CNN.

VIDEO Znanstvenici zarobljeni u debelom sloju leda, na najvjetrovitijem mjestu na svijetu


Posada kineskog ledolomca se nada da bi posljednjih šest milja mogli prevaliti u iduća dva dana. 'Čekamo da vjetar otpuše nešto ledenih santi kako bi im se mogli približiti. Trenutno je stanje leda takvo da nadmašuje naše mogućnosti. No, u stalnoj smo komunikaciji s ruskim brodom', kazao je kapetan broda Wang Jiangzhong te dodao da se nada kako je barem malo olakšanje istraživačima na ruskom brodu to što im je pomoć blizu. Osim tog broda, u pomoć su poslana još dva ledolomca koja se još uvijek očekuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUTRA NASTAVLJA UZVODNO DUNAV USKORO PROHODAN Mađarski ledolomac probio ledenu koru na rijeci Slika nije dostupna Spor napredak: Ledolomci uspjeli razbiti tek 2,5 kilometra leda na Dunavu, ponegdje je debeo i do metar i pol!

Inače, ruski istraživački brod isplovio je s Novog Zelanda 28. Studenog na privatno financiranu ekspediciju povodom 100. Godišnjice ekspedicije na Antarktiku koju je vodio australski istraživač Douglas Mawson. No, 74 znanstvenika, turista i člana posade zaglavila su u debelom sloju leda pa su bili prisiljeni i provesti Božić na brodu. Ipak, nisu cijelo vrijeme bili besposleni. Proteklih nekoliko dana bušili su rupe u ledu i snimali podvodni svijet.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene