Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva fotografija

'Crna udovica' Mliječnu stazu 'para' brzinom 1.000.000 na sat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su uspjeli fotografirati rijetku pojavu u svemiru, odnosno pulsar, koji našom galaksijom juri brzinom od milijun kilometara na sat.

Na fotografiji koju možete vidjeti, pulsar je bijela točka iza koje se širi čahura zelenkaste boje, koju je pulsar napravio prodirući kroz oblak visokoenergetskih čestica, prenosi Daily Galaxy.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi pogled ISPLATI SE ZAVIRITI Prizori kakve nikad nećete pogledati uživo Slika nije dostupna Ključ je broj 187.5 Nova fizika ili izvanzemaljci? Znanost ne može objasniti misteriozne signale iz svemira

Astronomi su pulsar B1957+20 nazvali 'crna udovica', a otkrili su i kako zrači intenzivnom radijacijom, koja uništava njegovu prateću zvijezdu. Radi se o tipu ekstremne neutronske zvijezde, koje se još nazivaju milisekundni pulsari. Znanstvenici predviđaju kako će 'crna udovica' rasplinuti svoju prateći zvijezdu kroz narednih milijardu godina.

Za obje astronomi vjeruju da su vrlo stare neutronske zvijezde koje su postupno i uz djelovanje jedna na drugu, ubrzale međusobnu rotaciju do reda veličine milisekunde.

Pulsari inače zauzimaju visoko mjesto na ljestvici bizarnih svemirskih pojava. Većina neutronskih zvijezda ima nevjerojatno veliko magnetsko polje. Ako rotiraju oko svoje osi dovoljno brzo, mogu činiti vrlo precizne satove, na način da emitiraju kozmičke radio valove koje znanstvenici nazivaju pulsarima.

Pulsari su kao satovi vrlo precizni i na godinu imaju otklon ne veći od jedne mikrosekunde. Neki od pulsari. rotiraju oko svoje osi 1.000 puta u sekundi, ili točno polovicom brzine svjetlosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene