Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 2 milijuna na sat

Snimljena najbrža zvijezda u svemiru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teleskop VLT (Very Large Telescope) Europskog južnog opservatorija u Čileu snimio je najbržu zvijezdu u svemiru.

Masivna mlada zvijezda VFTS 102 nalazi se u velikom Magellanovom oblaku na udaljenosti 160.000 kilometara od Zemlje i kreće se kroz svemir brzinom većom od dva milijuna kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U obliku lubanje Zemlju VEČERAS čeka jezovit bliski susret s mrtvim kometom - Važno je da znate jednu stvar Slika nije dostupna Davno, davno Otkrili crnu rupu koja dovodi u pitanje sadašnje teorije njihova nastanka

Brzina je to koja je čak 300 puta veća od brzine kojom se Sunce kreće kroz svemir, a toliko je velika da je vrlo blizu točki u kojoj bi tu zvijezdu mogle rastrgati centrifugalne sile, prenosi Daily Galaxy.

VFTS 102 ima masu 25 puta veću od Sunca te je čak 100.000 puta svjetlija od naše zvijezde. 'Nevjerojatna brzina rotacije i neobično kretanje u usporedbi s okolnim zvijezdama ponukalo nas je da se zapitamo je li ta zvijezda imala neobičan početak života. Bili smo sumnjičavi', pojasnio je Philip Dufton sa Sveučilišta Queen's u Belfastu, u Sjevernoj Irskoj.

Astronomi pretpostavljaju kako je VFTS 102 odbjegla zvijezda, koja je izbačena iz takozvanog binarnog sustava (sustav s dvije zvijezde koje rotiraju jedna oko druge), nakon što je njezin partner eksplodirao kao supernova. Tome u prilog idu dva dokaza, pulsar i ostatak supernove u blizini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene