Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promet budućnosti

Automatizirani MiG vrluda berlinskim ulicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Super moderni konceptualni automobil bez vozača se vozi ulicama Berlina i okolnim autocestama.

Cilj projekta jest provjera sigurnosti tog automobila na cesti, prije nego li ga se predstavi javnosti. Istraživači sa sveučilišta Berlin’s Free University novinare su provozali u prerađenom VW Passatu, kojim je upravljalo računalo, a ne vozač.

Pročitajte i ovo Proslava Nove godine u svijetu - 5 Predivni prizori Pogledajte kako izgledaju slavlja Nove godine u svjetskim metropolama Prosvjed u Berlinu Protive se presudi suda Neobičan prizor u prijestolnici: Blokirali najpoznatiju znamenitost grada i ne odustaju od svojih zahtjeva

Automobil je nazvan Made in Germany (MiG), a bez problema se nosio s berlinskim gužvama na cesti punih 20 kilometara, uključujući čak 46 semafora.

'Imamo dozvolu još od lipnja i otad smo obavili višestruke vožnje - sveukupno više od tisuću kilometara gradske vožnje i vožnje po autocestama', istaknuo je Tinosch Ganjineh, šef projekta AntoNOMOS, koji je dizajnirao MiG-a, prenosi TheLocal.de.

To je ujedno i prvo vozilo koje je dobilo dozvolu nekih gradskih vlasti za vožnju javnim prometnicama bez vozača. MiG-ov upravljački sustav kontrolira sustav Drive-by-Wire, kojeg u bilo kojem trenutku može preuzeti osoba koja nadzire sam volan automobila.

Automobil je naoružan brojnim laserima i kamerama, koji mu pomažu u prometu, otkrivanjem drugih vozila i pješaka, koji sudjeluju u prometu. 'To je još jedan korak prema mobilnosti u budućnosti', zaključio je Dr. Raúl Rojas, nadzornik projekta AutoNOMOS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene