Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egipat

Arheolozi pronašli 30-ak egipatskih mumija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tridesetak mumija i najmanje jedan neotvoren sarkofag pronašli su egipatski arheolozi u grobnici staroj 4.300 godina, kaže se u ponedjeljak u vladinu priopćenju.

Pročitajte i ovo Groblje Ostali šokirani Skandal u Sisku! U obiteljskoj grobnici godinama bila pokopana nepoznata žena: ''On mi je bahato odgovorio'' Slika nije dostupna Karika koja nedostaje POVIJESNO OTKRIĆE Pronađena mumija stara 3.800 godina

Arheolozi su grobnicu pronašli u pustinji zapadno od kompleksa piramida u Sakari, jednoj od najstarijih kamenih građevina na svijetu, iz 2650. prije Krista. Čini se da su mumije različite starosti. Zasad se zna da je jedna iz 640. prije Krista, a gipsom zatvoreni sarkofag od vapnenca znatno je stariji.

>> Napokon identificirana mumija kraljice Hatšepsut

'Mislimo da je riječ o Starom kraljevstvu, možda o petoj dinastiji', rekao je arheolog Abdel Hakim Karar. Peta dinastija vladala je Egiptom od 2494. do 2345. prije Krista. Arheolozi rijetko nalaze netaknute grobnice u poznatim nekropolama poput Sakare u kojoj su pokapani ljudi iz obližnjega Memfisa.

>> Pronađena mumija liječnika stara 4000 godina

Arheolozi sarkofag kane otvoriti ovaj tjedan. Većina pronađenih mumija bila je u nišama u zidu prostorije 11 metara pod zemljom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene