Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tužbe

Apple želi uništiti Android!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple u SAD-u želi zabraniti prodaju Galaxy Nexus pametnog telefona te je njihova nova tužba direktan udar na Google i Android

Apple kreće u novu pravnu bitku sa Samsungom i Googleom te su zbog navodnog kršenja nekoliko patenta zatražili da se u SAD-u zabrani prodaja njihova Galaxy Nexus pametnog telefona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila Slika nije dostupna sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku"

Na stranici The Next Web kažu da je riječ o 'vrlo agresivnom potezu' Applea koji je u biti usmjeren na posljednju verziju operativnog sustava Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) koja bi tijekom ove godine trebala postati dostupna na velikim broju pametnih telefona koji rade na Googleovom OS-u tako da je ovo u biti direktan udar na Google i Android.

Naime, ovaj telefon radi na 'čistoj' verziji Androida 4.0, dakle nema nikakvih Samsungovih softverskih dodataka i ako Apple dokaže da softver na ovom telefonu zaista iskorištava Appleove patente, onda bi se ta zabrana vjerojatno mogla iskoristiti i na drugim modelima Androida – ili bi kompanije morale napraviti neke izmjene u softveru kako bi izbjegle te tužbe.

Apple je zabranu prodaje zatražio zbog navodnog kršenja četiri patenta, a zanimljivo je da je Apple ranije zbog jednog od tih patenata već tužio HTC i tu tužbu dobio, dok tužba zbog ostala tri patenta predstavlja 'veliku prijetnju Googleovom biznisu'. Na TNW-u zato kažu da bi ovo mogla biti 'najzanimljivija pravna bitka između Applea i Googlea' i bit će zanimljivo vidjeti kako će njena konačna odluka utjecati na Android.

No, to nije jedini slučaj u koji je Apple upleten posljednjih dana – naime, ovu je kompaniju u Njemačkoj tužila Motorola zbog kršenja nekih patenata vezanih uz bežične mreže, nakon čega je Apple u SAD-u tužio Motorolu (koju inače preuzima upravo Google) zbog kršenja sporazuma o licenciranju tehnologija koje ova kompanija ima s Qualcommom.

Na Engadgetu kažu da je cjelokupna priča prilično zbunjujuća – u Appleu tvrde da Motorola više nema pravo na te patente jer je Qualcomm za njihovo licenciranje platio Motoroli, a Apple je za korištenje istih patenata platio Qualcommu pa sada smatraju da Motorola nema nikakvih temelja za tužbu.

S obzirom na cjelokupnu situaciju na tržištu u posljednje vrijeme, možemo samo očekivati nove tužbe između kompanija i nove pokušaje zabranjivanja prodaje tableta i pametnih telefona konkurentskih kompanija, a kao i do sada, u najveći dio ovih tužbi vjerojatno će biti uključen Apple.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene