Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Afričke ciklide logički procjenjuju suparnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muški primjerci ciklida, afričke vrste riba, služe se logičkim rasuđivanjem kako bi procijenili potencijalnog suparnika, objavili su znanstvenici u časopisu Nature.

Promatrajući kako se njihovi suparnici ponašaju u borbi za teritorij, mužjaci ciklida odlučuju koji je od potencijalnih rivala najslabiji kako bi ga napali u pokušaju da poboljšaju svoj društveni položaj.

Pročitajte i ovo Ribe plivaju ulicama Murtera posljedica plime VIDEO Nevjerojatni prizori: Jata riba na ulicama našeg otočnog mjestašca! Slika nije dostupna Vrlo rijetka pojava VIDEO Kataklizmički prizori kod francuske obale: Aktivisti naišli na više od 100.000 uginulih riba

Ta vrsta logičkog rasuđivanja, poznata kao tranzitivna inferencija, način je na koji uče mala djeca. Također je uočena kod primata i štakora, a znanstvenici Sveučilišta Stanford u Kaliforniji prvi su koji su takvo ponašanje pokazali kod riba.

'Ovi rezultati pokazuju da ribe, zapravo, koriste tranzitivnu
inferenciju kako bi procijenile gdje se nalaze u društvenom poretku', izjavio je sudionik projekta Russell Fernald, profesor biologije sa Stanforda.

'Bio sam očaran kad sam vidio kako to uspjevaju izvesti, samo promatrajući kako se drugi mužjaci bore', rekao je Fernald.

'Naš pokus pokazao je da oni isključivo promatranjem uspjevaju procjeniti svoje izglede u borbi. S evolucijske točke gledišta, tranzitivna inferencija im štedi puno vremena i energije', dodao je Fernald.

Mužjaci ciklida penju se na društvenoj ljestvici kroz borbe protiv suparnika, a oni primjerci koji često gube u tim sukobima padaju na dno ciklidske hijerarhije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene