Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neurološko istraživanje

Znanstvenici: OVO je najsretniji čovjek na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neurolozi sa Sveučilišta Wisconsin skenirali su mozak Matthiea Ricarda, bliskog povjerenika Dalaj Lame i proglasili ga najsretnijim čovjekom na svijetu, ili bar najsretnijim čovjekom na svijetu za kojeg oni znaju.

Skeniranje mozga ovog renomiranog budističkog mislioca pokazalo je, naime, da siva masa njegovog mozga, dok meditira, odašilje količinu gama valova kakva 'nikad ranije nije zabilježena u neurološkoj literaturi'. Gama moždani valovi povezuju se s pamćenjem, učenjem, pažnjom i svjesnošću, prenosi agencija AFP.

Pročitajte i ovo Helsinki Veliko istraživanje Već šesti put zaredom na vrhu: Pogledajte gdje žive najsretniji ljudi i gdje se Hrvatska smjestila na ljestvici Fran Borovečki o Parkinsonovoj bolesti - 3 15.000 oboljelih u Hrvatskoj S ovom se neizlječivom bolešću bori i sve više mladih ljudi: "Pomaže fizička aktivnost, ali i - kofein"

>> Znanstveni savjeti kako postati sretnija osoba

Testovi su također pokazali i da je kod Ricarda ekstremno aktivan lijevi prefrontalni korteks, dio mozga koji povećava sposobnost za sreću i smanjuje negativnost.

'To pokazuje da meditacija nije samo blaženstvo pod mangovim drvetom, već da potpuno mijenja vaš mozak, a time i ono što jeste', ističe Ricard, 66-godišnji budist koji je prije deset godina doktorirao na polju stanične genetike, ali je napustio znanstvenu karijeru, kako bi se posvetio religiji.

Poslije godina provedenih povučeno u samostanu na Himalajima, Richard je pažnju javnosti privukao knjigom 'Redovnik i filozof', koju je napisao kao dijalog sa svojim ocem i koja je postala bestseler.

Sam Richard tvrdi kako svi mogu biti sretni, ako na odgovarajući način treniraju svoj mozak te da se meditacijom osjećaj sreće može povećati i 'nabildati' na sličan način, na koji se redovnim dizanjem tereta pojačava snaga mišića. 'Mehanizam radosti i patnje je ono što budizam zapravo pokušava otkriti. To je znanost uma', kaže Richard.

Neurolog Richard Davidson je još prije četiri godine Richardov mozak ispitivao uz pomoć 256 senzora, u okviru tada početnih istraživanja tzv. neuroplastičnosti (odnosno sposobnosti za promijene) ljudskog mozga, u kojem je sudjelovalo više stotina naprednih meditanata.

U okviru ovih istraživanja ustanovljeno je kako je 12 godina redovnih dugih i kratkih meditacija na pažnju, milost i emocionalnu ravnotežu rezultiralo da Richardov mozak funkcionira fundamentalno drugačije od mozga prosječne osobe. S druge strane, otkriveno je kako samo tri tjedna redovne meditacije od po 20 minuta, što je moguće svakoj prosječnoj osobi koja živi modernim načinom života, pozitivno mijenja ljudski mozak.

U novije vrijeme, Richard je svoje vrijeme podijelio na tri dijela. Jedan provodi u povučenosti i meditaciji u budističkim svetištima, drugi u putovanjima po svijetu s Dalaj Lamom, a treći je posvetio znanstvenim istraživanjima i društvenom angažmanu. U okviru znanstvenih aktivnosti, Richard se 2009., prilikom otvaranja Svjetskog ekonomskog forma u Davosu, obratio i svjetskim ekonomskim i financijskim liderima, pozivajući ih da pohlepu zamijene 'prosvjetljenim altruizmom'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene