Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada odobrila otpis 175 milijuna kuna duga bolnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je direktoru Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) dala prethodnu suglasnost da otpiše 175 milijuna kuna duga bolnica koje od početka prošle do kraja ožujka ove godine nisu u potpunosti izvršile ugovorne obveze.

Ministar zdravstva Darko Milinović rekao je kako nije riječ o otpisu dugova bolnicama, već o "novom ulaganju Vlade u hrvatsko zdravstvo".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 6,5 milijardi kuna duga Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova

Izvijestio je da je jedan dio bolničkog sustava do 31. ožujka ove godine na ime ugovornih obveza dugovao oko 2,3 milijarde kuna, a da se danas, nakon rebalansa državnog proračuna, taj dug smanjio na 1,6 milijardi kuna.

Smanjen je, kaže, i mjesečni dug bolnica - do kraja ožujka kretao se oko 120 milijuna kuna, a danas je između 30 i 40 milijuna.

No, Milinović ističe kako ipak nije sve pozitivno u zdravstvenom sustavu, jer, primjerice, HZZO još uvijek generira obveze i taj problem Ministarstvo će početi rješavati najesen.

Ministar je izvijestio kako je pozvao direktora HZZO-a Većeslava Bergmana "da se malo potrudi i nađe unutarnje rezerve u Zavodu kako bi generiranje novih obveza bilo na što nižoj razini".

Pojasnio je da su današnjom odlukom prvenstveno otpisani dugovi bolnicama na području posebne državne skrbi, koje zbog objektivnih okolnosti nisu mogle fakturirati cjelokupni limit, ali i zagrebačkom Merkuru, u iznosu od 47 milijuna kuna duga.

Milinović je najavio kako će se u rujnu, nakon analize o poslovanju bolnica, njegovo ministarstvo odrediti prema svim ravnateljima koji poslovanje svojih bolnica nisu uskladili s novim uvjetima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene