Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plava svjestlost signalizira dan

Večernje korištenje računala ometa san

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ima puno dobrih razloga da se navečer uključi osobno računalo ili laptop, a među njima je pisanje mailova, chat na Facebooku ili kupnja preko interneta, no različite studije pokazale su da korištenje računala navečer može omesti san.

Osobe koje gledaju u blještavi računalni monitor neposredno prije odlaska u krevet vjerojatno će lošije spavati jer svjetlo jako ometa normalan ritam budnosti i sna.

Pročitajte i ovo Testiranje na koronavirus ''Nisu vjerovali da će doći do nas'' Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava'' Slika nije dostupna Brojne kontroverze Studija pokazala koliki je stvarni broj umrlih od koronavirusa: ''Koliko god se pandemija čini strašnom...''

Izlaganje normalnom svjetlu u kupaonici na samo 10 minuta dovoljno je za poremećaj oslobađanja melatonina, hormona spavanja, izjavio je tim za istraživanje spavanja i kliničke kronobilogije pri sveučilišnoj bolnici Charite u Berlinu. Melatonin regulira prirodni ciklus budnosti i spavanja i čini ljude pospanima navečer.

Rezultati studija ovoga tima pokazuju da blještavi računalni monitori također narušavaju ciklus budnosti i spavanja, no ipak su nužna dodatna istraživanja. Prije deset godina skupina britanskih i američkih znanstvenika otkrila je fotopigment u ljudskom oku koji tijelu signalizira je li dan ili noć, ljeto ili zima. Fotopigment posebno je osjetljiv na plavu svjetlost.

>> San kraći od 6 sati povećava izglede za preranu smrt

'Plava svjetlost tijelu poručuje da je dan i da mora ostati budno', kaže Dieter Kunz, voditelj Odjela za medicinu sna psihijatrijske klinike Charite. Monitori uglavnom sadrže bijelu svjetlost pa znanstvenici pretpostavljaju da fotopigment slično reagira i na nju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene