Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne pretjerujte!

Umjereno ispijanje alkohola čuva pamćenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na nedavnoj konferenciji Društva za Alzheimerovu bolest u Beču iznesena su nova saznanja o prevenciji te bolesti, a najviše pozornosti zaokupila je vijest o preventivnom djelovanju redovite konzumacije alkoholnih pića.

Kroz studiju provedenu na više od 3000 pojedinaca u dobi od 75 godina i starijih, iskristaliziralo se kako su pojedinci koji su redovito konzumirali umjerene količine alkohola (8-14 pića tjedno) bili za 40 posto više zaštićeni od razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija od pojedinaca koji nisu konzumirali alkohol, pišu Vitamini.hr. To se odnosilo na zdrave pojedince, odnosno one koji u danom trenutku nisu imali nikakav kognitivni poremećaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Broj oboljelih raste WHO poslao ozbiljno upozorenje o širenju zarazne bolesti: Može biti smrtonosna, ali se može spriječiti Vožnja u pijanom stanju autocesta A3 Vozač sa skoro tri promila vozio u suprotnom smjeru na autocesti!

Konzumacija alkohola, naime, na pojedince kod kojih je već prisutan neki kognitivni poremećaj ili početna demencija, može ima suprotni učinak, odnosno dodatno pogoršati postojeće stanje (dvostruko veći rizik od progresije simptoma).Stoga, ukoliko su ostali organski sustavi zdravi i funkcioniraju normalnim kapacitetom, redovita umjerena konzumacija alkohola zdravim pojedincima ne treba biti zabranjena.

Koliko često konzumirate alkohol?

  • Više od jednog pića u danu
  • Jedno piće u danu
  • Tri pića u tjednu
  • Uopće ne prijem alkohol

Ukupno glasova:


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene